Неделя,

ВМА реагира за 10 минути при биозаплаха

От: Администратор -
2355
ВМА реагира за 10 минути при биозаплаха
A
A
A

План за действие при опасна зараза представи академията

ВМА е подготвена да реагира и за 10-20 минути да се отзове със свой екип при сигнал за атака с биологично оръжие в някой от големите български градове. Това съобщи началникът на ВМА ген. Николай Петров по време на изнесеното заседание парламентарните комисии по отбрана, вътрешна сигурност и здравеопазване. На него бяха обсъдени възможностите за реакция на евентуални биозаплахи, произтичащи от бежанския поток.

ВМА разполага и с отряд за бързо реагиране от 140 специалисти, има готовност за ползване и на въздушен транспорт, каза още ген. Петров.

Той увери, че до момента у нас няма регистриран нито един случай на заразен с особено опасно и смъртоносно заболяване бежанец. Ген. Петров обаче заяви, че една епруветка с вирус, оставена на подходящото място, може да зарази цял град. Директорът на Клиниката по инфекциозни болести проф. Камен Плочев съобщи, че "черни" лаборатории разработват вариола като според разузнавателна информация вирусът може да се използва за биологично оръжие. ВМА има 30 000 ваксини срещу вариола. През 1980 година вирусът е обявен за изчезнал като заболяване, но по-късно в САЩ са заразени 30-ина деца, което говори, че той търси нови приемници.

"Ние сме длъжни да не спим спокойно и да не кажем - да, това вече е приключило, вече го няма, а да бъдем готови, че някой недобросъвестен човек има някакъв щам и може да го разпространи", заключи ген. Николай Петров. От екипа му увериха, че има и компютърна система, която да ни пази при биозаплаха, като при налична такава, системата ще прави връзка между МВР, НС, президентството, Министерство на отбраната и Министерство на здравеопазването.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички