Вълшебни свойства! Какво лекува морето

Не се колебайте и направете всичко възможно да си подарите почивка на морето

Вълшебни свойства! Какво лекува морето | StandartNews.com

Зареяли поглед в безкрайната синева. Със зарити крака в пясъка. Сякаш времето е спряло, нали? Морето е доказан лек срещу депресията, стреса, лошите мисли. Няма човек, на когото да не му влияят благотворно равномерният плясък на вълните и този безкраен син хоризонт, в който потъва погледът, пише Obekti.bg. Сякаш завинаги.

Морето лекува не само като го съзерцавате обаче – той е съвсем реален и научнодоказан лек заради своите жизненоважни елементи – витамини, минерални соли, микроелементи, аминокиселини, живи микроорганизми, отделящи антибиотични, бактериостатични и хормонални вещества. Тези вещества са лесноусвоими от телата ни по време на къпането в морето. Интересен е фактът, че морската вода има състав, подобен на нашата кръвна плазма.

Солената вода действа стягащо и ускорява зарастването на раните, също така е отлично средство за прочистване на синусите – затова е препоръчително хората, които имат подобни проблеми, да си правят ранни сутрешни разходки по брега на морето. Морската вода е богата на магнезий, а той предизвиква отпускане на мускулите и успокоява нервната система.

Забелязали ли сте как сънят ви се подобрява, когато сте на море? Това е така не само защото организмът ви се е отпуснал, тъй като сте на почивка. Причината не е само на психологическо ниво, а и на физиологично – морският въздух е зареден с отрицателни йони, които ускоряват способността на организма да усвоява кислорода и балансират нивата на серотонина – хормон, свързан със стреса и настроението. Във въздуха, около морето се натрупват изпарения на йод, които са полезни за регулиране на дейността на щитовидната жлеза и имунната система.

Пясъкът пък е естествен ексфолиант и отлично средство за почистване на кожата. Уверете се сами, като намокрите тялото си в морето и втриете внимателно пясък по него. Останете така 10-15 минути, след което отново се потопете в морската вода. Веднага ще усетите кожата си по-мека и еластична.

След къпане можете да се разходите по нагретия плажен пясък. Това е лечебен метод, познат като псамотерапия – лечение с горещ пясък. Известен е още от древни времена и е отлично средство за подобряване обмяната на веществата и на кръвообращението, облекчаване на заболявания на опорно-двигателния апарат.

В разгара на сезона на отпуските не се колебайте и направете всичко възможно да си подарите почивка на морето – за вас и за децата. Ще подобрите настроението си, ще заздравите имунитета си, ще се отърсите от стреса на ежедневието и най-важното – ще се заредите с положителна синя енергия за дълго време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай