Вкусът на времето. Вечната шкембе чорба

Сигурно няма по-любима и известна супа, която да ни сгрява в лошото време

Вкусът на времето. Вечната шкембе чорба | StandartNews.com

Тя е от онези ястия, за които се носят легенди! Сигурно няма по-любима и известна супа, която да ни сгрява в студеното време. Призната е и като един от лековете срещу махмурлук, към нея често се обръщаме сутрин след тежка вечер. Да приготвиш вкусна шкембе чорба вкъщи е лесна задача, като единственото условие е да имате качествено и чисто шкембе.Има всякакви рецепти - правят я със свинско, с агнешко, с телешко, правят я застроена има дори и варианти с гъби вместо шкембе. Ето нашите предложения за тази супа.

С варена застройка

 Необходими продукти: 750-800 грама телешко шкембе, 3 яйца или 4 жълтъка, 4 с. л. брашно, 200 грама кисело мляко, 2-3 с. л. лют червен пипер, 1 ч. л. сол, 1/2 едра глава чесън счукан, 5-6 с. л. винен оцет, 3-4 с. л. олио

Начин на приготвяне: Шкембето се измива добре и се оставя да се накисне във вода за около 1 час. В случай, че не е изчистено, се почиства с острието на ножа върху течаща вода. Или се потапя в разтвор от гасена вар. За п редпочитане е да купите вече изчистено шкембе.Нарязва се на едри парчета и се оставя да ври на среден огън около 2 часа като се добавя вода. Шкембето не трябва да остава без вода. Солта се добавя най-накрая, когато вече шкембето е почти сварено, 15 мин. преди да се свали от огъня. След като се свари, парчетата шкембе се изваждат от тенджерата и се оставя бульонът да се охлади. Мазнината, която остава най-отгоре, се отстранява. Шкембето се нарязва на парченца и се връща в бульона. Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват до образуването на гладка каша. Взема се малка част от бульона (1 черпак) и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се изсипва в застройката. Така застройката се разрежда с няколко черпака топличък бульон и после се изсипва в тенджерата. Оставя се на слаб огън за няколко минути, без да завира, за да не се пресече яйцето.През това време олиото се загрява и в него се изсипват 2-3 с. л. червен пипер. Разбърква се интензивно. Изсипва се веднага в тенджерата с шкембе чорбата. Разбърква се. Поднася се със счукан чесън в оцет. Може да се сервира с люта чушка.Ако ще използвате прясно мляко, то трябва да е около 400 грама, не повече, за да не превърнете чорбата в млечна супа.

 

Фалшива с кладница

Необходими продукти: гъби кладница - 600 г, прясно мляко - 2 ч.ч., масло - 50 г, чесън, червен пипер, сол

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват добре и се нарязват на дребно. В тенджера се разтапя маслото и се добавят нарязаните гъби. Оставят се на котлона да омекнат и да си пуснат водата, като от време на време се разбъркват. През това време в друга тенджера сваряваме прясно мляко. Когато гъбите са готови (след 15-20 минути) ги овкусяваме със сол и добавяме 1 ч.ч. вода. Към тях сипваме и прясното мляко. Супата се подправя с предварително разбъркан в малко разтопено масло червен пипер и 3-4 скилидки чесън. Оставя се още 5 минути на котлона и след това е готова.

 

 

С прясно мляко, чесън и магданоз

Необходими продукти: шкембе - 700 г, прясно мляко - 500 мл., сол, червен пипер, олио, брашно - 3 - 4 с.л., чесън - 4 - 5 скилидки, оцет - 3 - 4 с.л., магданоз - 4 - 5 стръка

Начин на приготвяне: Измитото и почистено шкембе залейте с вода и сварете до готовност. Запържете брашното в мазнината, добавете червения пипер. Дръпнете от котлона и налейте на тънка струйка част от прясното мляко. Бъркайте непрекъснато, за да не се получат бучки. Изсипете запръжката при шкембето. Добавете останалото мляко, овкусете със сол и варете още 15 минути. Счукайте чесъна на ситно, добавете накълцания магданоз, прибавете 3-4 с.л. оцет. При поднасяне полейте шкембето с чесновата смес.

 

 

 

По класическа рецепта

Необходими продукти: 1 кг. телешко шкембе, 1 л. прясно мляко (пълномаслено), около 600-700 мл. бульон, сол на вкус, 1/3 пакетче масло, 1 с.л. червен пипер, 4 скилидки чесън, смлян лют червен пипер

Начин на приготвяне:За тази рецепта се ползва шкембе закупено от магазина, което е почти сварено. Принципно, на опаковката трябва да е упоменато, за колко време шкембето трябва допълнително да се довари. Сложете шкембето в тенджерата и налейте вода. След като шкембето е готово, махнете тенджерата от котлона. Извадете шкембето от водата и го сложете настрана, да изстива. Запазете полученият бульон. Прецедете го. Щом шкембето изстине, трябва да се нареже.Сложете тенджерата на котлона. Сложете 1/3 пакетче краве масло и го разтопете. След това, прибавете 1 с.л. червен пипер и разбъркайте. След минута, добавете прясното мляко (пълномаслено) при бульона. Овкусете със сол на вкус. Разбъркайте и оставете на котлона, докато течността се загрее. След това, остана само да добавите нарязаното шкембе. Разбъркайте и след около 5 минути, махнете тенджерата от котлона. Шкембе чорбата е готова.Остана само да пресовате няколко скилидки чесън и да го разбъркате с оцет. Това класическа добавка към чорбата, която ще я направи още по-вкусна и ароматна.

 

 

Пикантна с агнешко шкембе

Необходими продукти: агнешко шкембе - 700 г почистено, кромид лук - 1 бр. голяма глава, морков - 1 бр., червен пипер - 1 ч.л., растителна мазнина - 1 с.л., масло - 2 с.л. разтопено, черен пипер - 10 зърна, царевично нишесте - 3 с.л., жълтъци - 2 бр., прясно мляко - 300 мл, люто чили - 1 с.л. на люспи, сол, чесън - 1 глава, винен оцет

Начин на приготвяне: Поставяме шкембето в дълбока тенджера и го заливаме със студена вода. Варим на слаб огън около 40 минути. Обелваме и нарязваме на едро моркова и лука. Прибавяме ги към шкебмето и варим още 30 минути. Овкусяваме със сол, две цели скилидки чесън и зърна черен пипер. Добре сварено шкембе изваждаме от съда и поставяме в чиния, за да се охлади. Нарязваме го на парченца. Бульона прецеждаме през цедка, като запазваме 250 мл от него. В тиган загряваме растителната мазнина и маслото. Запържваме в тях червения пипер и 1 ч.л. от лютия пипер. В касерола размиваме нишестето с прясното мляко и разбитите жълтъци. Разреждаме при непрекъснато бъркане с отделеният бульон.Поставяме съда на котлона и разбъркваме непрекъснато. Темперираме сместа с отделеният бульон. Прибавяме я към шкебмето. Поднасяме чорбата топла, поръсена с лют пипер. Гарнираме с пресован чесън, залят с оцет.Съвет: Ако шкембето ви е прясно и необработено, го попарете с вряща вода за 20 минути. Почистете го от външната страна, а вътрешната остържете с нож, премахвайки ципата му. Измийте го много добре. Залива се със студена вода.Солта се прибавя, след като шкембето се е сварило!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай