Вкусни рецепти за Сирни Заговезни: Домашна халва

Традицията повелява на Сирни Заговезни да се хапва халва

Вкусни рецепти за Сирни Заговезни: Домашна халва | StandartNews.com

Традицията повелява на Сирни Заговезни да се хапва халва. С халвата е свързан и ритуала хамкане. Бабите завързват парче халва на вълнен червен конец, който окачват на тавана. Започват да въртят конеца, а децата трябва да се опитат да я захапят само с уста.

Вместо да купувате халва, може сами да си я приготвите вкъщи. Ето няколко рецепти:

Домашна халва с ядки

Продукти: 500 г захар, 250 г мед, 3 яйчени белтъка, 60 г ядки по желание

Начин на приготвяне: Налейте в тенджерка 1 чаена чаша вода и загрейте меда и захарта до получаване на гъст сироп. Оставете да изстине 10-тина минути. Разбийте белтъците на сняг и ги добавете на порции към леко охладения сироп. Бъркайте с телена бъркалка. Накрая добавете натрошените ядки. Вземете тавичка, застелете я с прозрачно фолио и лекичко намазнете. Поръсете малко ядки, разпределете сместа и загладете. Оставете домашната халва в хладилник за няколко часа. Поднесете няразана на парчета.

Въбелска халва /от село Въбел, община Никопол/

Продукти: 7-8 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици олио. За сиропа: 6 супени лъжици захар, вода.

Начин на приготвяне: Налейте 2 чаени чаши вода и поръсете със захар. Оставете сместа да заври и захарта да се разтвори напълно. Загрейте олиото и добавете брашното. Разбъркайте, докато брашното се запече и добие кремав цвят. Постепенно и при непрекъснато бъркане налейте захарния сироп. След като брашното поеме течността и се разтвори в нея, оставете халвата да ври на бавен огън за около 20 минути. Изчакайте сместа леко да се охлади и с лъжичка, потопена в олио, оформете малки хапки. Консумирайте халвата охладена.

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай