Вижте най-отровната ябълка в света

Стойте далеч от дървото манчинела

Вижте най-отровната ябълка в света | StandartNews.com

Манчинелата, или плажната ябълка, е цъфтящо дърво, което се среща в цяла Флорида, Карибите, Бахамските острови, Мексико и някои части на Централна и Южна Америка. Дървото расте главно в бракисти води на мангрови гори и блата по крайбрежието.

Манхинеловото дърво е от съществено значение за предотвратяване на ерозията, като стабилизира пясъка с корените му и предлага естествена ветровита. Ако обаче се натъкнете на манчинелово дърво на плажа - стойте далеч. Той е сред най-отровните дървета в света. Сакът от дървото е силно токсичен и може да проникне от стъблото, клоните, листата и плодовете.

Всъщност в Испания това се говори разговорно manzanilla de la muerteили „малка ябълка на смъртта“. Слухът твърди, че дървото манчинел е това, което уби изследователя Хуан Понс де Леон в 1521 при второто му пътуване до Флорида. Твърди се, че е ударен от стрела, която е била потопена в отровния сок, умира малко след това.

Млечнобялият сок или латексът е най-токсичната част на дървото и се намира във всяка част. Казва се, че дори стоенето близо до дървото излага човек на опасност, тъй като сокът може да капе от листата или клоните.

Разбира се, докосването до дървото, изяждането на плодовете или влизането в контакт с кората е изключително опасно. Тези, които са изложени на токсините, могат да получат парене, сърбеж и алергични реакции, включително подуване на гърлото, очите и устата, както и мехури.

Въпреки че растението е изключително токсично, то въпреки това се използва за дървен материал в Карибите. Сокът се отстранява чрез изсушаване на нарязани клони на слънце.

Съобщава се също, че дъвката, направена от кората на дървото, може да се използва като лечение на оток, ненормално задържане на течност под кожата. Сушените плодове на дървото също са били използвани като диуретик.

Дървото е толкова токсично за повечето животни, колкото и за хората, но има един вид игуана, игуаната с черен гръбнак, за която се знае, че живее сред клоните на дървото и дори яде плодовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай