Витоша няма да се развива на парче според новия план

Витоша няма да се развива на парче според новия план | StandartNews.com

Новият план за управление на ПП „Витоша" наред с опазването на растителните и животински видове и резервати ще отвори природния парк за хората. Според фирма „Пролес инжинеринг ООД", която изготвя новия план за разлика от сега действащия план проектът ще даде възможност за изработване на цялостна визия на парка.

На базата на социологически изследвания са определени основните зони – 1. Резерватна, включваща Бистришко бранище и Торфено бранище (7% от територията), 2. Зона за опазване на местообитания и скални и геоложки образования (55%), 3. Зона за туризъм – тя е в ниската част на планината, която граничи с населените места, вилните зони, манастири и култирни обекти (23 %), 4. Зоната за хижите и спортни съоражения е около (15%). В нея попадат съществуващите хижи, почивни станции, хотели и лифтови съоражения и други инфраструктурни обекти. За разлика от сегашния план в новия ще бъде разработена цялостната визия на Витоша. Ще се регламентират точно определени места, на които ще се развива спорт и туризъм, в унисон с факта, че паркът е част от програмата София -спортна столица на Европа през 2018 година.

Прецизно ще се определят вело и пешеходните маршрути, възможните места за къмпингуване и устройване на барбекюта. Абсолютно се забранява използването на АТВ-та и моторни шейни, с изключение на осигуряване на храна на животните в парка, за технически дейсности и спасителни операции. Новото е, че се забранява безконтролното палене на огън на територията на целия парк, с изключение на определение от Дирекцията на парка места.

Планът определя строга забрана за строителството на нова леглова база под каквато и да е форма на територията на целия природен парк „Витоша". Единствено се допуска модернизация и реконструкция на сега съществуващите хижи, почивни станции и хотели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай