Винената партия расте и хубавее

Винената партия расте и хубавее | StandartNews.com

Винената партия е като София, че и нещо повече. Уникалната организация не само расте и не старее, но и хубавее. Тази категорична констатация бе направена на 19-ия конгрес в събота вечер, който се състоя в заведение в общинския център Симитли. А аргументи за нея колкото щеш. От създаването си на 21 декември 1996 г. в с. Черниче до момента няма нито един напуснал, няма отлюспени, никой не е нарушил Устава. Непрекъснато се приемат нови членове, които отдавна са над 1000. 40% от тях са жени. Всички пък се борят за съхраняването на българската духовност. Закон за тях е да стоят далече от политиката, за да запазят човечността, добрината, уважението и усмивките си. „Няма друга такава партия като Винената. Тя хем е с принос към политическото многообразие в страната, хем политиката никога не е била и няма да е в дневния й ред. Нищо, че миналата година навършихме пълнолетие и вече имаме хиляди членове от 3 континента – Европа, Азия и Америка. Заради нашата аполитичност членовете ни не идват тук напрегнати и сериозни, а усмихнати и весели", заяви неизменният лидер Иван Лулейски.

Над 150 делегати се събраха в "конгресния център" - ресторант в Симитли. Те носеха различни съдове с вино – повечето стискаха шишета и бъклици, а някои мъкнеха малки туби. За да има достатъчно от „напитката на истината". Пристигнаха от цялата страна, имаше групи от Бургас, Поморие, Любимец, Пловдив, София. На входа ги посрещаше местният чешит и любител на виното Недко Косов. Мъжът, облечен в народна носия и закичил здравец зад ухото, подаваше бездънната бъклица с еликсир на всеки гост. Чак тогава те заемаха местата си в залата.

Делегатите станаха прави, за да посрещнат знамената на България, на Европейския съюз и на партията си, докато звучаха химните на страната ни, на ЕС и на организацията. Не мина и без тежки народни хора. Танците спираха само тогава, когато трябваше да се премине към същинската делова работа на конгреса.

Двама свещеници – отец Спас и отец Георги, осветиха младите вина, които са много качетвени. Специална комисия по-късно дегустира бели и червени вина, розе и пелин, за да определи най-добрите производители на еликсир. Две дами получиха дипломите се от Международната винена академия, носеща името на "Свети Трифон Зарезан". Първата отличена бе грузинката Мая Левановна, която е омъжена в България и се чувства българка. Тя е зам.-председател на софийския клон на партията и членува в нея от 2005 година. Диплома взе и Елена Дйлгерска от Симитли, която също веме 10 години е в уникалната организация. Връчени бяха членските карти на нови 13 симпатизанти на партията. „Догодина честваме 20-годишен юбилей. Специално за това закупихме 1 тон грозде, сорт „Мерло", за да напълним стотици бутилки с бутиково вино. Ще може да си го купят и хора, които не са наши членове. Ще бъде истински еликсир. Нашият девиз е „Чрез виното да забравим злото". Нека българите пият този еликсир, но с мярка. За наслада на душата и тялото, а не за опиване. Тогава злото ще е по-малко", твърди идеологът на Винената партия Иван Лулейски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай