Вики издъхна месец след батко си

Двете съседски кучета, разкъсали момиченцето, не са регистрирани никъде

Вики издъхна месец след батко си    | StandartNews.com

Силистра. Двегодишната Виктория Валентинова от силистренското село Ситово, нахапана свирепо от дворни псета, почина в петък сутринта в силистренската болница. Детето издъхна в адски мъки месец след смъртта на 16-годишния си брат Ивайло, умрял с прекършен гръбнак след нелепо падане от необезопасен балкон.

Жестоката прокоба, отнела за месец и двете деца в семейството, потресе цяло Ситово. Жителите на селото не помнят подобна трагедия. Фаталният завършек на черната серия дойде в петък сутринта в болницата в крайдунавския град, където след 18-часова борба да спасят живота на Вики, докторите бяха победени. "Детето постъпи в клиниката в четвъртък по обяд с прегризано вратле и рани по главата. Кучешките зъби бяха разкъсали цялото лице, ухото й висеше", разказва шефката на болницата д-р Даниела Костадинова. Близо денонощие лекарите не жалят сили, за да спасят момиченцето. По време на операцията Вики  изпада за кратко в клинична смърт, но медицинският екип успява да върне сърдечната й дейност. Загубата на кръв обаче причинява хипотермичен шок и в петък сутринта животът напуска изнемощялото телце.

Ненавършилата още две години Виктория Валентинова издъхна заради две комшийски кучета, които я наръфаха безжалостно. Детето обичало четириногите, които съседът на семейство Иванови Бисер отглеждал у дома си. Малката често заставала до оградата да гледа кучетата. Във фаталния ден тя открила дупка в оградната мрежа между двата имота и се промъкнала през нея. Без да разбира опасността, момиченцето се отправило към кучетата, но вместо с игра, те го посрещнали с агресия. Трагедията се разиграла за минути. Майката на Вики чула писъците на дъщеря си и хукнала да я спасява, но кучешките зъби вече били разкъсали телцето й.

"Тези кучета не фигурират в никакви регистри, не ги знам ловни ли са, дворни ли са. Техният собственик не е обявил в общината, че отглежда четириноги в дома си, нито е плащал определения от кметството налог от 5 лева годишно за тях", обяснява кметът на Ситово Николай Неделчев. Местният първенец научил за трагедията, докато бил по работа в София, и веднага тръгнал за дома. "Случилото се е не просто ужасно, трагедията е нечовешка. Преди месец Вальо и жена му загубиха 16-годишния Ивайло, син на бащата от първия брак, който живееше с тях", разказаха съселяни. В края на ваканцията тийнейджърът паднал по невнимание от тераса без парапет в недовършена къща в селото и счупил гръбнака си. Една седмица бил в кома. Родителите му страдали много, ходели като сенки . Накрая го погребали, спомнят си съселяните им.

Хората в Ситово са единодушни, че Валентин Иванов не заслужава жестоката участ за всеки баща - да погребе за месец двете си деца. Той е много работлив и отговорен. "Като се разведоха с първата си жена, дъщерята отиде с майка си, а момчето остана при него. Вальо се ожени втори път и им се роди Вики. Съпругата му остана вкъщи да гледа детето, а той всеки ден пътува до Силистра за работа, нищо не им липсваше вкъщи. И момичето идваше през ваканциите. Трите деца се обичаха", разказват съседи на Иванови.

В почернената къща, където до некролога на Ивайло вчера закачиха и жалейката за Вики, вратите останаха затворени за външни хора. "Оставете ги да се отдадат на мъката си", помолиха близки на семейството.

Прокуратурата вече обяви, че срещу стопанина на злите псета е образувано наказателно производство. Той ще бъде разследван по чл. 325 от НК за притежание на кучета, причинили смърт на човек, защото върху тях не е упражнен достатъчен надзор. Ако вината му бъде доказана, чака го затвор до 5 години и глоба до 50 000 лева. В петък по обяд още не беше ясно какво ще стане с кучетата убийци. Кметът Неделчев заяви, че вече е алармирал ветеринарните власти и очаква те да изведат опасните четириноги от селото. "Такава трагедия Ситово не помни. В кметството сме взели решение да подпомогнем с 500 лева родителите. Знам, че тази мярка няма да им върне Виктория, нито Ивайло, но това можем да направим в този тежък момент", смята Неделчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай