Викат хеликоптери за пожара в Средец

Викат хеликоптери за пожара в Средец | StandartNews.com



София. Специалистите обмислят дали да викат хеликоптери, с които да помогнат в гасенето на пожара около Средец, съобщи БНТ.

Пожарът възникна между бургаските села Вълчиново, Сливово, Сионьо Камене е Гранитец. Вчера стихията обхвана 11 хиляди декара и достигна до главния път Средец - Елхово, който бе затворен за движение на автомобили.
Днес в 6 часа сутринта огнеборците започнаха оглед, за да решат как ще продължат борбата с пламъците.Проблемът е, че вятърът раздухва пламъците, обясниха огнеборци. Над 150 човека ще участват в гасенето на останалия огън. Усилията ще бъдат насочени към локализиране на пожара.Няма никаква опасност за хората, тъй като пламъците са далече от села, смятат още специалистите.


Пожарът в местността „Бели бор“ в Рила планина, който бушува шести ден на територия от 1 500 декара, не се е разраснал през изминалата нощ, съобщиха от Оперативния щаб за БНР. Проблемно остава южното направление на пожара - към долината на Илийна река, където ще бъдат съсредоточени хора и техника, за да се ограничи разрастването на огъня към Манастирската гора.
Обилният дъжд, паднал късно снощи, окончателно загаси сметището край Русе, предаде още БНР. Утихнал е бурният вятър във Варна. Днес пристанището е затворено само за празни кораби.

Общо 277 пожара са били потушени в страната през изтеклото денонощие, каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той оцени обстановката като "много динамична" и неспокойна поради горещините, вятъра и други фактори, които съдействат за възникването и разпространението на пожара.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай