Велинград се вдигна на опълчение срещу рудник

Велинград се вдигна на опълчение срещу рудник | StandartNews.com

Граждани, съветници и депутати се обявиха срещу мината за волфрам край Кръстава

Темата за находището от волфрам край село Кръстава е взривоопасна. Какви бели може да докара мината умуват от посетителите в кръчмите до местния парламент. Обществените обсъждания в края на миналата седмица бяха повече от бурни. Ръкопашните схватки на горещите дискусии на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) в село Кръстава и Велинград се разминаха единствено благодарение на благоразумието на местната общественост и предупреждението, че кьотекът може да опорочи юридическата процедура.

Концесионерът - "Ресурс 1" ЕООД, част от холдинга "КЦМ 2000", се бори за правото да разработва второто по големина в Европа находище, съдържащо 30 хил. тона волфрамов триоксид. Насреща му излязоха близо хиляда жители, които дойдоха на обсъждането, Общинският съвет и кметът, както и повечето депутати от Пазарджишка област. Под бурни освирквания и викове "Махайте се!" инж. Георги Налджиев представи един от най-иновативните проекти за добив, разработен съвместно с австрийската компания "Wolfram". Той увери, че от подземния рудник ще се вижда единствено входът, наблизо ще си пасат кравички и няма да има никакви екологични щети. Инж. Налджиев подчерта, че волфрамът е стратегическа суровина и от него се произвеждат самолети, локомотиви, електроника, комуникационни устройства, жички за лампи и стикове за голф.
Колорит на обстановката

в наречения на партизанката Вела Пеева град

придаваха групи от протестиращи начело с лидера на ПК "Екогласност" Емил Георгиев, Ангел Гаджев от февруарските бунтове на Орлов мост и представители на фейсбук групите, борещи се за прозрачност на концесиите за добив на природни богатства. По стъпалата към залата бяха запалени свещи, а вътре с мегафони разгорещени граждани вдигаха лозунги за чиста природа.

Неочаквано в острие на атаката срещу добива на волфрам се превърнаха депутатите от управляващата коалиция. "Аз съм изцяло на ваша страна, независимо какво ще решите", заяви народният представител от ГЕРБ и бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Той вече е събрал подписите на 44 свои колеги, които да внесат поправка в закона занапред ОВОС-ите да се заплащат от държавата, а не от инвеститорите, тъй като зависимите от материалния интерес колективи от учени не са способни да дадат безпристрастна и обективна оценка. Освен това Тонев е изискал от екологичното и земеделското министерства нови експертизи как волфрамовият рудник край Кръстава ще се отрази на природата, ловния туризъм и горските стопанства.

"Минната компания ни предлага инвестиция от 15 млн. лв. Във Велинград обаче за 8 г. са вложени 1,15 млрд. лв. и са осигурени 3500 работни места предимно в туризма. Ние не можем да ги излагаме на риск. Кое ни гарантира, че една авария няма да доведе до екологична катастрофа?", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Още по-революционен тон в дебата внесе народният представител от Реформаторския блок Бойка Маринска. "Г-н Налджиев, не разбрахте ли, че в тази зала няма нито един човек, който да ви подкрепя и да ви слуша? Моето заключение е, че хората не ви искат", обърна се тя към представителя на "Ресурс 1". Маринска се поинтересува дали в рудата има уран и други радиоактивни елементи и предложи процедурата да бъде спряна, докато велинградчани не се произнесат "за" и "против" мината на местен референдум.

На техния фон крайно умерено прозвуча изказването на проф. Станислав Станилов от "Атака", който заяви, че преди да си състави мнение, трябва да се запознае с всички експертни оценки. "Разбрахме, че "Ресурс 1" са сериозна фирма. Разбрах и колко е ценен волфрамът, има само едно "но" - не искаме да се добива в общината", отсече кметът на града Иван Лебанов. Той издигна лозунга: "Не на волфрама, да на "Сютка!"

Лебанов, който е бивш ски бегач и бронзов олимпийски медалист, е горещ застъпник на мегапроекта за ски курорт с 14 писти и проектни инвестиции за половин милиард лева. За "Сютка" се говори вече над десетилетие, но почти нищо освен шум и спекулации с цените на имотите по същество не се е случило.

Основните тревоги на хората са свързани с неприкосновеността на "течното злато" - 90-те минерални извора, които дават на Велинград правото да се титулува "СПА столица на Балканите". В общинския план за развитие се предвижда да дойдат инвестиции от 3,5 млрд. лв. в туризма, които може да бъдат разколебани от минните дейности. Отделно повод за опасения

са планираните 96 курса с 50-тонни камиони

от рудника край Кръстава до обогатителната фабрика в Елшица, разположена на 100 км от находището.
Препълнената зала посрещна с освирквания всички уверения на доц. Иван Груев, автор на ОВОС-а, че находището е далеч от минералните извори, взривовете и добивът ще бъдат под земята, ще има модерна вентилация и пречиствателни станции за рудничните и битовите води. Привърженици на мината могат да се открият в населените с българи мюсюлмани планински села - Кръстава и околните. Там все още не са усетили благата от туристическия бум и възможността за добре платена работа и инвестиции в селата е примамлива за мнозина.

В опълчението срещу рудника се включи и председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, която оповести, че в местния парламент е възтържествувало правилото "съединението прави силата" и всичките 7 фракции са подкрепили протестната декларация срещу мината. Каузата на велинградчани е подкрепена с протестни декларации на общинските съвети в съседните Ракитово, Белово и Батак. През декември предстои местният парламент в Септември също да разгледа волфрамовия въпрос. Окончателно решение по спора за волфрамовия рудник предстои да вземе експертен съвет към екологичното министерство.

Обещават 150 млн. и заплати по 1500 лева

150 млн. лв. инвестиции и 210 постоянни работни места във бъдещия рудник обещава "Ресурс 1". 450 души пък ще бъдат заети по време на строителните работи. Средната работна заплата ще бъде 1500 лв. Находище "Грънчарица" е разработвано през 80-те, като експериментален добив на волфрам е вървял до 2005 г.

Първоначалният проект на пловдивската компания от 2012 г. предвиждаше до волфрамовата мина край Кръстава да бъде построена и обогатителна фабрика с хвостохранилище. Заради бурното недоволство "Ресурс 1" отстъпи и реши да превозва рудата с камиони до фабриката в Елшица и хвостохранилище "Влайков връх". Окончателната металургична обработка на метала ще става в КЦМ край Пловдив. На "Грънчарица", която се намира на 22 км от Велинград, се предвижда годишен добив от 285 600 тона руда в продължение на 35 години с възможност за удължаване на живота на мината с още 15 г. Вероятните запаси са 9 381 000 тона руда, които съдържат 30 807 тона WОз /волфрамов триоксид/.

Концесията е за площ от 560 хектара, от които върху 303 ха ще има добивни дейности. Предвидената технология изключва ръчен труд - взривните дупки ще се пробиват с пневматични минни карети DD210, ще се товарят с челни товарачи и ще се извозват за флотация с 20-тонни минни самосвали. Пловдивската фирма е използвала опита на рудник "Mitersill" на фирмата "Wolfram" в Австрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай