Веганите - ексцентрици или пазители на живота

На 1 ноември празнуват крайните вегетарианци

Веганите - ексцентрици или пазители на живота | StandartNews.com
  • На 1 ноември празнуват крайните вегетарианци
  • Те не вкусват дори мед, не бягат от зоопаркове и конни състезания


Докато ние, българите се прекланяме на 1 ноември пред паметта на делото на народните будители, светът - едва изпратил Хелоуин, продължава с пиршествата. Този път в чест на веганите.
На 1 ноември е Световният ден на веганите. Той се отбелязва вегански базари и засаждане на дръвчета. Събитието е създадено през 1994 г. от Луиз Уолис, тогава председател на Веганското общество в Обединеното кралство, в чест на 50-годишнината от основаването на организацията и въвеждането на термините "веган" и "веганство". Говорейки през 2011 г., Луиз Уолис казва: "Знаехме, че Веганското общество е основано през ноември 1944 г., но не знаехме точната дата. Затова реших да бъде 1 ноември - отчасти защото ми хареса идеята тази дата да съвпада с Хелоуин и Деня на мъртвите - традиционно време за пиршества и тържества."
Международният ден на веганите, се отбелязва веднага след месеца, посветен на вегетарианците - октомври. Техният празник започва още на 1 октомври. Установен е от Американското вегетарианско общество през 1977 г. и е одобрен от Международния съюз на вегетарианците през 1978г. Около

30% от населението на света
са вегетарианци като цифрите се увеличават с всяка изминала година. Така вегетарианството се превръща в начин на живот и мода сред обществата, не само заради хуманитарната идея, но и заради положителното му въздействие върху организма.
Каква е разликата между вегетарианци и вегани?
В основата си всички вегетарианци са обединени от идеята да не се яде никакво месо или риба. Но този тип диета често е съпровождан от допълнителни ограничения. Така се очертават 4 типа вегетариаци. Лакто вегетарианците избягват месо, морска храна и яйца, но консумират млечни продукти. Лакто-ово вегетарианците не вкусват месо и морска храна, но не се лишават от млечни и яйчени продукти. Ово вегетарианците не ядат никакви животински продукти, освен яйца. А веган - вегетарианците не вкусват всякакви меса, морска храна и каквото и да било животински продукти. Тези, които не ядат месо, но консумират риба, се считат за пескатарианци, а вегетарианците на непълно работно време се наричат флекситарианци. Въпреки че се смятат за вегетарианци, пескатарианците и флекситарианците ядат понякога животинско месо. Следователно те технически не попадат в определението за вегетарианство.
Относно веганството, то може да се разглежда като най-строгата форма на вегетарианство. Веганството се определя от Веганското общество като начин на живот, който се опитва да изключи максимално всички форми на експлоатация на животни и жестокост. Следователно веганската диета изключва не само животинска плът, но и млечни продукти, яйца и животински продукти като желатин и дори мед. По отношение на етиката вегетарианците са против убиването на животни за храна, но считат за приемливо да се консумират странични животински продукти като мляко и яйца, стига животните да се държат в адекватни условия. От друга страна, веганите вярват, че животните имат права и не могат да се ползват от хората за храна, облекло, наука или забавление. Желанието

да се избегнат всички форми на експлоатация
на животни е причината веганите да се откажат от животински и млечни продукти. Доколко са здравословни обаче тези режими на хранене? Според доклад на Академията по хранене и диетите, както вегетарианската, така и веганската диета могат да се смятат за подходящи във всички етапи от живота, стига да са планирани добре. Важно е да се знае обаче, че недостатъчният прием на хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, калций и витамини D и B12 може да повлияе отрицателно на различни аспекти на здравето, включително психическото и физическото. Малкото проучвания, директно сравняващи вегетарианската с веганската диета, съобщават, че веганите могат да имат малко по-малък риск от развитие на диабет тип 2, сърдечни заболявания и различни видове рак, отколкото вегетарианците. Всъщност веганството често се смята за начин на живот, силно закрепен в правата на животните. Поради тази причина много вегани избягват да купуват дрехи, съдържащи коприна, вълна, кожа или велур. Нещо повече, много вегани бойкотират компании, които тестват върху животни и купуват само козметика, която не съдържа странични животински продукти. По етични причини веганите не посещават цирк, зоопарк, родео, конни надбягвания и всякакви други дейности, включващи използването на животни за забавление. Разбира се и вегетарианството има и философско-духовен аспект, който отдава значение и на вибрацията, която внасяме чрез храната в телата си. В последните няколко десетилетия вегетарианството и веганството станаха не толкова диета, колкото начин на живот - дългосрочно решение за избягване на вредите за животните, околната среда и собственото здраве.
Неотдавнашен анализ на последните 12 месеца търсения в Google по целия свят показа, че

Австралия има най-висок процент търсения на думата "веган"
Много известни личности също са възприели вегетарианството и веганството - някои може да познавате, докато други може да са изненада. Бившият шампион по бокс в тежка категория Майк Тайсън стана веган през 2010 г., като избра растителна диета по здравословни причини. "Просто ми се искаше да променя живота си, да правя нещо различно. И така станах веган", каза Тайсън. "Ставайки веган, това ми даде още една възможност да живея здравословно."
Натали Портман е вегетарианец от 20 години. Тя възприе вегански начин на живот, след като прочете книгата на Jonathan Safran Foer "Яденето на животни". Легендата от "Бийтълс" Пол Маккартни също е дългогодишен вегетарианец. Известен е и с кампаниите си за защита на животните с PETA. Актрисата Оливия Уайлд е вегетарианка от 12-годишна възраст.
У нас кралицата на музикалната сцена Лили Иванова от години не вкусва месо. Тя твърди, че по този начин "зарежда батериите" си на 100 процента. "Ям предимно растителни храни - плодове, зеленчуци, кълнове и зърнени зародиши, ядки. От храната си съм изключила брашното, солта и бялата захар. Единствените изкушения, които си позволявам, са черният натурален шоколад и медът", издаде преди години примата на българската музика. Къци Вапцаров е сред най-известните и стриктни привърженици на здравословното хранене. Видяхме част от хранителните му навици във "ВИП брадър" и какво се случваше, когато от продукцията не му доставят нужните продукти, за да се нахрани по неговия си начин. Тв водещият е експериментирал много със себе си на тема хранене и е видял различни резултати. "Сега се храня нормално, но без месо. Риба и рибни продукти си позволявам, но не прекалявам, да речем, веднъж седмично", признава той. Йорданка Христова е една от първите родни певици,

която се "хваща за зелено"
- но не от влечение по модата и холивудския лайфстайл, а защото такава е личната й философия. "Живея разумно. Не прекалявам в нищо, макар че нищо човешко не ми е чуждо. Водя природосъобразен живот, занимавам се с йога практики, почти не пия алкохол", отбелязва певицата. Красивата моделка и актриса Диляна Попова не яде месо от 14 години. Още като дете все си представяла, че това, с което се храни, доскоро е било живо същество. "До около двайсетата си година ядях. После всичко стана постепенно. Аз имах една връзка, в която приятелят ми не ядеше месо. В началото нямах такива намерения и започнахме да си готвим поотделно - за него едно, за мен - друго, но постепенно менюто ни започна да се уеднаквява. Започнах да избягвам месото и разбрах, че се и чувствам по-добре", обяснява актрисата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай