Възкръсна златната икона от Перперикон

Възкръсна златната икона от Перперикон | StandartNews.com

София. Уникална реставрация на златна икона от първата половина на XIV век показа проф. Николай Овчаров в София. Тя изобразява библейската сцена "Сваляне на Христос от Кръста". От изображението на Божия син са запазени отделни части от тялото, но образът на Богородица, оплакваща своя син, е изцяло съхранен. Фрагментите са открити от преди две години, но възстановяването бе изключително сложен процес, уточни археологът.

Проф. Овчаров отново постави остро проблема с финансирането на археологическия сезон.

Според него, Министерството на културата е постигнало споразумение с Министерството на финансите за около 2 милиона лева допълнителни средства на разкопките в цялата страна, но тепърва ще бъдат разпределяни по неясни критерии.

Необходими са около 200 000 лева, за да може да бъде завършен Перперикон, а ни дават - засега виртуално - само 80 000. Това означава да бъдат безвъзвратно загубени ценни артефакти, тъй като става дума и за консервация на откритията, категоричен е българският Индиана Джоунс. Но дори и тези 80 000 лева ще дойдат в края на археологическия сезон, ако се спазват всички безкрайни бюрократични процедури. Така че, ако ще се дават някакви пари, да се дават веднага. Защото, ако се забавят дори с месец, е безсмислено да се дават, каза още Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай