Въвеждат нови психотестове за шофьоритe

Въвеждат нови психотестове за шофьоритe | StandartNews.com

София. Нов тип въпроси и тестове ще бъдат въведени от ДАИ при провеждане на психотестовете за шофьори. Промените влизат в сила след седмица, като нововъведените въпроси ще издават, дали водачът е агресивен, предаде bTV.

Въвеждат се и "отворени въпроси", с които кандидатът няма да може избира от няколко възможни отговора, а ще довършва започнато вече изречение.

След като премине през писмения тест и машината за определяне на реакции и координация, изпитвания беседва с психолог. А новите въпроси би трябвало да улеснят максимално експерта.

„В третия етап на психологическото изследване, а именно беседата и наблюдението, ние смятаме, че там има съществени пропуски, които се правят от психолозите в страната", беше мнението на Здравко Аспарухов, "Психологически подбор" в "Автомобилна администрация.

Допълнителните въпроси няма да доведат до промяна в цената на психотеста. Аспарухов добави, че методиката е изключително работеща и много добра.

От Агенция "Автомобилна администрация" обсъждат и по-строги мерки за шофьорите, които карат пили. Идеята е при констатирана употреба на алкохол, провинилият се да не може да се яви на психотест в рамките на 2, 3 или 5 години. За да бъде въведено това правило обаче, предложението първо трябва да мине през парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай