Във Варна ще заседават по „Килърите”

Във Варна ще заседават по „Килърите” | StandartNews.com

Варна. Варненският апелативен съд ще заседава по делото „Килърите", съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото ще се гледа в 10.00 часа в съдебна зала на ул. „Христо Смирненски" №19 във Варна. До Затвора Варна ще започне заседанието по въззивно наказателно дело 194/2013 година на Варненския апелативен съд, придобило известност като делото срещу „килърите". Предмет на въззивния контрол е присъдата на Шуменския окръжен съд - ШОС, който призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт", на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия.

От съда припомнят още, че след 50 заседания и разпит на близо 150 свидетели, на 21 декември миналата година Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на „Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди. Затвор до живот без право на замяна получи Петър Стоянов, след като съдът го призна за виновен в организирането на убийствата на Георгиев през 2008 година, на Лупов през март 2009 г. и на Рачев през юли 2009 година. За всяко от трите, шуменският съд постанови доживотна присъда без право на замяна, информира Фокус.

За ръководенето на престъпната група наказанието е 15 г. затвор. ШОС присъди на Сумиста най-тежкото наказание –до живот без право на замяна. Бившият гард Васил Костов, също член на престъпната група бе признат за виновен в подбудителство и помагачество в трите убийства, за което получи две доживотни присъди без право на замяна и една до живот. Първата съдебна инстанция му присъди по-тежкото наказание – до живот без право на замяна. Търновският бизнесмен Георги Вълев беше признат за виновен от ШОС в подбудителство за убийствата на адвокат Петър Лупов и на Румен Рачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай