Варна скърби за актьора Иван Нанев

Варна скърби за актьора Иван Нанев | StandartNews.com

Варна. На 82-годишна възраст почина Иван Нанев, обичан от верненци актьор от трупата на драматичния театър "Стоян Бъчваров". "Скърбим за теб, приятелю. Ще те запомним освен с ролите и със съкровената ти лирика", са написали колегите му от храма на Мелпомена в прощалното си слово. "Ще го помним като завършен професионалист, незабравим партньор и приятел. Всички го обичаха заради ведрия му дух и неизчерпаемото му чувство за хумор, заради неговата благост и мъдрост, които той проявяваше както на сцената, така и в поезията си", допълват те.

Иван Нанев влиза в света на театъра от малък, участва в читалищната трупа, а по-късно големият Чудомир го поощрява да кандидатства в Академията. След като завършва в класа на проф. Николай Масалитинов, започва артистичната си кариера в Русе. През 1962 г. се присъединява към трупата във Варна, където остава до края на професионалния си път.

Сред по-значимите му роли са Данко и кметът от "Вампир" на Антон Страшимиров, зоотехникът от "Кучета" на Николай Хайтов, Малволио от "Корабокрушение в Илирия" по "Дванайсета нощ" на Шекспир, многодетният във "Виелица" на Леонов, Лука Лабан в "Професионалистът" от Душан Ковачевич, Шамраев в "Чайка" на Чехов. Иван Нанев е автор на няколко стихосбирки, сред които "Завръщане", "Ехото ме вика", "Предчувствие за розобер". Погребението е  утре в Старите гробища, опелото е в 10,45 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай