Външно: Не ходете на Божи гроб

Израелски екипи изнасят тялото на палестинец, застрелян от полицаи, след като се опита да ги намушка

Външно: Не ходете на Божи гроб | StandartNews.com

Израел изкарва армията по улиците заради кървавите палестински атаки

Заради серията кървави палестински атаки в Израел Външно министерство препоръча днес на българите да се въздържат от пътувания до Ерусалим, особено в Стария град.

Вчера няколко души бяха убити в града при атаки с огнестрелно оръжие и ножове. След кървавия вторник израелските власти решиха да разположат войници по улиците в подкрепа не полицията. Освен да не се ходи в Ерусалим, Външно министерство препоръчва да се избягват и други туристически дестинации в Израел и на Западния бряг. За намиращите се българи на израелска територия се препоръчва да избягват пътувания с градски транспорт и посещаване на публични места, на които се събират голямо множество от хора, поради потенциална опасност от стълкновения и терористични атаки. Сънародниците ни са съветвани също така да не пътуват до граничните на Израел райони с напрежение - най-вече по границата с Газа, но също и в граничните райони със Сирия и с Ливан. Съществува потенциална опасност от спорадичен ракетен или друг обстрел срещу израелска територия, като вече са регистрирани няколко такива инцидента. Ако все пак има българи, които неотложно трябва да пътуват до Израел, се препоръчва да се регистрират на интернет страницата на Външно или да оставят координатите си на посолството в Тел Авив. Днес израелските сили за сигурност започнаха мащабна операция след серията нападения с ножове на палестинци. Армията пък съобщи, че е започнала да разполага стотици войници в градовете в помощ на полицията. Това решение е част от мерките на израелския кабинет по сигурността за борба с вълната атаки, при които са убити осем израелци и 27 палестинци. На извънредно заседание в нощта срещу сряда кабинетът разреши също на полицията да отцепва райони на напрежение. Много от последните нападения дойдоха от арабските квартали на Ерусалим. Кабинетът също разреши да се отнема жителството на палестинци, които са извършили терористични прояви и да се ускори разрушаването на къщи на нападатели. Израелският министър по въпросите на Ерусалим Зеев Елкин заяви пред израелското радио, че отцепването на квартали в Ерусалим има за цел на гарантира сигурността и не е предвестник на политическо разделение на града.

Днес полицията блокира входовете на един от районите в Ерусалим, от който се смята, че са дошли убийците на тримата израелци във вторник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай