Валенда учи Мутафчиев да ходи по въже

Валенда учи Мутафчиев да ходи по въже | StandartNews.com

Събраха 9400 лева за млади таланти от Ямбол

"Когато дойда в България, ще те науча да ходиш по опънато въже. Ще започнем на височина от два фута и ще достигнем до 1500 метра над земята. Това зависи само от теб!", каза във видеообръщение Ник Валенда, който мина над Ниагарския водопад, Гранд каньон и два билдинга в Чикаго, балансирайки по стоманено въже. Посланието бе изпратено с мощно "ура", а Христо Мутафчиев яростно размаха бастуна си. Миг след това фланелката на смелия американец бе продадена за 400 лева. Купи я Драго Драганов. Всичко това се случи в сряда вечер - на търг, организиран от фондацията на Енчо Керязов за талантливите деца на Ямбол. Бяха събрани 9400 лева в тяхна полза.

За четвърта година фондацията ще зарадва млади съграждани на големия цирков артист - за постижения в науката, култура и спорта. Церемонията е на 29 януари 2015 г., когато в града на Диана ще дойдат асове на манежа от най-висока класа. Те ще участват в грандиозен спектакъл - без хонорари, в името на каузата на колегата.
Стойността на предметите, предложени на благотворителния аукцион, нажежиха атмосферата в "Библиотеката". Рафи се опита да поуспокои играчите, рапирайки "Слънцето пече, иска да те съблече!", но напразно. Тортата с визия на костюма на Енчо, предоставена от архитект Иванка Янева, тръгна от 20 лева. И чак когато стигна 500, водещият Игор Марковски обяви новия собственик - кмета на Ямбол Георги Славов.

Албумът на DJ BoBo със снимка, посвещение и автограф накара Лобо Киров и Мутафчиев да кръстосат шпаги. Победи актьорът със сериозната оферта от 320 лева.

Певецът обаче успя и си го върна още в следващия кръг. За семейната фотография на великия Чарли Чаплин с Жералдин, предоставена лично от дъщерята, той предложи 520 лева и конкуренцията приключи.
Какъв трябва да е този човек, който има в името си два пъти черно, зачуди си Марковски и после обяви следващия предмет: порцеланова чаша от лимитираната в 500 бройки колекция на Арнолд Шварценегер. Тя е ръчно изработена в Германия, когато Арни е бил губернатор на Калифорния. 320 лева бяха достатъчни някой да пие чай в нея.
Люта битка се разрази и за ръкавиците на голямата надежда на Ямбол в бокса- Данаил Асенов. Върху тях бяха подписите на шампиона и неговия треньор. Накрая Енчо Керязов победи, за да подари спортното бижу на своя приятел - Христо Мутафчиев.

За 180 лева Рафи се сдоби с елек с автограф на двукратната вицеолимпийска шампионка по шортрек Евгения Раданова. Дамата, която беше министър в служебното правителство, го поздрави за успешната покупка.
Играта загрубя твърде много, когато под прожекторите грейна поставеният в рамка екип с подписите на футболистите от националния отбор на Швейцария, подарен на Енчо от легендарния треньор Отмар Хитцфелд. 900 лева и кметът на Ямбол отново се оказа победител. Но всичко като че ли тепърва започваше, защото водещият обяви фланелката на Роджер Федерер, с която е играл финал на турнир в Дубай през 2011 година. Като екстра към експоната бе добавен автограф на швейцареца и нещо изключително рядко: сертификат за автентичност. Първите оферти показаха, че тази игра не е за хора на заплата. Сумата хвърчеше нагоре като изстреляна с катапулт: спря на 1600 лева, заявени от ямболския бизнесмен Валентин Ревански.

Много емоция предизвика и подковата от манежен кон, предоставена от директора на швейцарския национален цирк "Кни". Драгомир Драганов почти със сълзи на очи спря на 500 лева. Ревански я купи за хиляда и я подари на телевизионера. Този път Чая наистина се разплака.

Не останаха без собственици и пощенската марка с лика на Енчо Керязов, шаржът на акробата, нарисуван от сървайварката Силвия Радулова, шал от световния цирков фестивал в Монте Карло, книгите с автограф: "Физика на тъгата" от ямболията Георги Господинов и "Вакантен пост" от Дж. К. Роулинг. Евгения Раданова спечели статуетка на богинята на лова Диана с автор Петко Йорданов. Стефан Данаилов предостави колекция от 11 филма, в които сам участва. Купи ги областният управител на Ямбол Митко Иванов. Имаше още "Акварел от Царевец" на великотърновеца Рашко Бонев и стъклопис на паун, рисуван от ученичка от гимназия "Васил Левски" в Ямбол. За сервиз от шест чаши - всяка с подписа на Стефка Костадинова - бяха платени 160 лева.
Накрая всички участници на крака поздравиха единствения българин, носител на "Златен клоун" от фестивала в Монте Карли

- Кръстьо Първанов. Той пък почете онези ангели в небето, които повече от сто години са създавали и утвърждавали българският цирк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай