В очакване на коледното чудо

В очакване на коледното чудо | StandartNews.com

Те не мечтаят за купища подаръци, скъпи телефони, iPad-и и нови дрехи. Те са обикновени деца, които искат отново да бягат, спортуват и танцуват. Но съдбата им е поднесла нелеко изпитание - да са приковани към инвалидни колички и на Коледа да искат само отново да проходят. В навечерието на Рождество те помагат в украсата на дома, зареждат се с коледен звън. И чакат ангелчетата, които ги пазят, да помогнат да им се изпълни най-голямото желание. "Стандарт" потърси малките и силни герои с едни от най-покъртителните истории, за които ви разказахме през годината. Те не са забравени, защото приятели и добри хора им помагат. Да запазят силен духа си, за да се преборят да им се случи чудото.

Болно сираче получи семейство в САЩ

Изоставено болно дете се сдоби с родители преди Коледа. Малката Серенита от Русе вече има семейство, дом и своя реванш от съдбата. "Когато преди 1 година момиченцето със синдром на Аперт пристъпи в Розовата къща, никой от нас не предполагаше, че толкова бързо ще дойде този ден", казват просълзени, но и щастливи работещите в центъра за настаняване от семеен тип в дунавския град. Новото семейство на 4-годишното нашенче е от Америка и има опит в грижите за деца с увреждания.

Чужденците са осиновили две деца от Тайланд, както и още едно българче. Те живеят в САЩ и домът им е до клиника и център, които са специализирани за рехабилитацията на болни малчугани. Синдромът на Аперт е рядко генетично заболяване, заради което децата биват изоставяни веднага след раждането им, както се е случило и със Серенита. Веднага след като се появила на бял свят, тя е настанена в дом. Там прекарва 3 години от живота си, а след това я местят в голямата Розова къща в Русе. В началото Серенита е свита и некомуникативна, но много скоро става малката "господарка" на дома и всеобща любимка на служителите и на останалите деца. Преди празниците малкото момиченце напусна центъра в Русе и отпътува към новия си дом и семейство.

Бизнесмен и приятели вдигат на крака Златин

Бизнесмен и приятели са на път да сбъднат мечтата на едно момче отново да проходи. Чудото за Златин от Варна започна преди Джулая на Камен бряг и е на път да се случи след Коледа. 27-годишният неподвижен младеж чака само здраве от Дядо Коледа - "това, което съм си пожелавал, а не ми се е случило", признава с известна тъга той в предпразничните дни. В култовото място край морето още преди изгрева на първоюлското слънце младежи и купонджии събираха пари за неговото лечение в Швейцария. Идеята за касичките на Джулая бе на кмета на Каварна Цонко Цонев. Златин има шанс да проходи отново и тази надежда му даде проф. Жак Бротчи от Швейцария, който го оперира и установи, че гръбначният мозък не е прекъснат.

Нещастието споходи момчето малко преди да навърши пълнолетие. Тогава започнал работа в ресторант, за да събере пари за бала си. Един ден обаче се подхлъзнал на мокър под и оттогава се движи с инвалидна количка. Само преди седмица-две Златин се свърза по телефона с проф. Армин Курт от университетската болница в Цюрих, който ще го оперира през пролетта. Необходимите общо 33 000 лева за лечение, пътуване и престой са осигурени. За целта приятелите му организираха няколко благотворителни концерта във Варна, Русе и София. Но голямата изненада е дошла точно срещу рождения му ден на 4 август от бизнесмен и негов астрален близнак. Той дарил на Златин близо 9500 лева и не пожелал никаква гласност да се дава на жеста му. Златин не пада духом и вярва, че през новата 2014 г. ще настъпи щастливият обрат в живота му благодарение на толкова приятели и щедри хора, които му помагат.

Петърчо иска от Дядо Коледа да тича

Малкият Петър Димитров от Перник вече ходи. Той е на 8 години, но това са първите му самостоятелни стъпки. Засега те са със спомагателни средства, но в писмото до Дядо Коледа Петърчо си е поискал сигурни крака, с които да ходи, да тича и да плува. Сега с протези и проходилка обикаля от стая в стая. Сваля ги само като идва учителката му за поредния урок. Пепи по рождение има сериозни увреждания. Щом се появил на бял свят, лекари препоръчвали на майка му да се откаже от него. Благодарение на нейните грижи, помощта на семейството й и усилията на много медици с всеки изминат ден Петър става все по-равностоен физически на своите връстници. Иначе той е като всяко дете. Увлича се по динозаври и знае всичко за тях.

Разказва приказки, а вече и пише. Последните му подобрения се дължат на лечение в германска ортопедична клиника, където Пепи и майка му София ходят вече два пъти за по два месеца. Специалистите го учат как да стъпва по-уверено и как да може да стои. През пролетта момченцето отново ще ходи в Германия. Освен в ортопедията ще го лекуват и в урологична болница, защото наред с всички диагнози има проблем и с бъбреците. През годините за лечението на Пепи са помагали много хора, фирми, включително и "Българската Коледа". Напоследък по-голямата част от лечението на Пепи се поема от фонда за лечение на деца.

Добри хора и Маказа дават сила на Кирил

Моето чудо по Коледа може да се изпълни от хората, вярвам в добрите хора. Трябва да съм силен, за да имам шанс да се изправя отново. Това казва 22-годишният Кирил Къров от Момчилград. Вече трета година животът му е ограничен на по-малко от 100 кв. метра в дома му. През лятото на 2010 г. след абитуриентския бал Кирил и приятелите му избират един вир до кирковското село Крилатица, за да се разхладят в жегата. При второто скачане от седемметровата скала във водата момчето си удря главата в подводен камък. Усеща остра болка във врата и гърба, оперират го спешно, но оттогава не може да движи краката си.

Сега всеки ден прави упражнения, които лекарите са му препоръчали. "Едно от желанията ми се сбъдна през тази година - отвориха Маказа и така се съкращава пътуването ми до Комотини", казва момчето. От началото на август Кирчо започна лечение в клиника в гръцкия град. Комшийският специалист, който има многогодишна практика и специализация в САЩ, е обещал да направи всичко възможно младежът да се изправи на крака. Процедурите в гръцката клиника сега са прекъснати и ще бъдат възстановени през пролетта. Като бивш спортист Кирчо знае колко важно е раздвижването. Затова не пропуска ден и прави всички упражнения, които са му предписали. "Препоръчват ни специализирана болница в Банкя, поне 10-15 дни всеки месец, но това е непосилно за нас", казва майка му Румяна. В момента младежи от Кърджалийско изработват и продават новогодишни играчки, картички, сувенири, за да помогнат на Кирил и още няколко деца да оздравеят. "Благодаря на всички, които ми дават кураж. Това ме зарежда и дава надежда. Хубаво е, че в. "Стандарт" пише за добрите неща в живота", не крие вълнението си Кирчо. Той е момче като всички останали. Има мечти и иска да учи, да продължи да спортува, да танцува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай