В НИМ показват царска българската корона

В НИМ показват царска българската корона | StandartNews.com

Короната на българските царе от 1204 до 1395 г. ще бъде представен на 22 декември в НИМ, обяви неговия шеф Божидар Димитров.

Тя е възстановка, направена по изображенията от фреските от Боянската църква и Бачковския манастир на царете Константин Тих и Иван Александър. Всички материали, както и работата по короната, са дарения. Златото - 1,5 кг, е от крупен собственик на предприятие за цветни метали, пожелал анонимност, бисерите и скъпоценните камъни са от Елена Василева, а работата е на ювелира Стойчо Везенков.

Съдбата на оригиналните български корони е печална. Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав заедно с цар Борис II през 971 г. при превземането на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхий.
През 1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, изработена във Ватикана. Тя е била носена от всички български царе до Иван Шишман. В 1395 г. той сложил оръжие в Никопол, короната попаднала в ръцете на турците и следите й са се загубили, а царете на Третото българско царство - Фердинанд и Борис III, не са имали корони. Гражданите ще могат да видят короната от 23 декември в Централната зала на НИМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай