В неделя: Пускат бърза лента към София

В неделя: Пускат бърза лента към София | StandartNews.com

Кошмар на пътя заради ремонтите, търсят алтернативни маршрути през селата

Бърза лента ще облекчи движението към София в неделя. Целта е повишаване безопасността при засиления трафик в края на почивните дни, съобщиха от пътната агенция. И уточниха, че от 12,00 до 19,00 часа утре ще има две ленти в посока Перник-София на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е от км 278 до км 282 София - Драгичево.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин", посочиха още от АПИ. В последния почивен ден се въвежда и ограничение за камиони по магистралите, някои първокласни и второкласни пътища. От АПИ предложиха и алтернативни маршрути през села и малки градове. Освен по "Хемус" пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге - София, както и път II-81 София -"Петрохан" - Берковица - Благово - Монтана - Лом. Алтернативно направление на "Тракия" е подбалканският път I-6 София - Пирдоп - Карлово - Бургас. Той може да бъде използван както от шофьорите, пътуващи към Южна България, така и от тези, които са към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи "Троянски", "Шипка" и "Републиката", казаха от АПИ.

Пътуващите към Пазарджик може да ползват и път I-8 в отсечката след Ихтиман. Огромни задръствания се образуваха днес заради ремонтите на "Тракия" и "Хемус". Нервите на столичани бяха опънати още преди да излязат от София. Заради ремонта от надлеза над бул. "Ал. Малинов" до Околовръстното шосе преминаването от там се превърна в кошмар. Средно за 2 часа се стигаше едва до 5-и километър на "Тракия" Обстановката на Южната дъга също бе тежка. Трафикът на колелото при "Икеа" изнерви шофьорите, които търсеха обходни маршрути.

Двама загинаха след салто на магистралата

61-годишен мъж и жена на 27 години загинаха на магистралата край Сливен. Инцидентът станал на 30 април вечерта на километър 261-ви, съобщиха от полицията. Лек автомобил, пътуващ към Бургас, се е обърнал и ударил в мантинелата. Шофьорът и спътничката му са загинали на място. Двама души са с опасност за живота, а други двама са ранени след катастрофа в община Исперих, Разградска област, съобщиха от полицията в Разград.
Неправоспособен 19-годишен младеж от Китанчево управлявал "Ауди" А4 в посока Китанчево. На ляв завой изгубил контрол над колата, излязъл от пътя и се преобърнал в скат. Водачът и 32-годишен мъж, возещ се на предната седалка, са с тежки травми и опасност за живота. Возещите се на задната седалка момчета от Китанчево се отървали с охлузни рани. Нито един от пътуващите в автомобила не е ползвал обезопасителен колан.

Новите талони с по-голяма защита

Стартира издаването на новите талони за автомобилите. То ще става поетапно. "Хората да не очакват, че на 4 май почваме издаване на новото свидетелство във всички областни дирекции", каза комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция", цитиран от БНР. Новият малък талон ще е с повишена защита и ще съдържа допълнителни данни на автомобила в сравнение със сегашния.
"Надяваме се с промените това, което е необходимо за проверки на пътя, ще го има в част втора на свидетелството и няма да има необходимост да се носи част първа", коментира още Рановски.

Стачка в Гърция провали ваканции

Стачка в Гърция на 1 май стана причина много българи да отложат плановете си за ваканция там.
Кораби и влакове останаха на местата си в пристанища и гари, моряци и железничари блокираха транспорта. Това стана, след като двата основни синдиката в Гърция - на работещите в частния сектор ГСЕЕ и на държавните служители АДЕДИ, призоваха за масово участие в стачки и митинги по случай Първи май. "С единство и борба отстояваме справедливите си искания, борим се и стачкуваме за премахване на политиките на икономии, за да осигурим и да си възвърнем трудовите и социалните права", се казва в съобщение на двете синдикални централи. Проверка на "Стандарт" обаче показа, че някои от фериботите не се включиха в стачката. Група българи, пътуващи до Корфу, обясниха, че не са имали проблеми и се придвижили по план до желаната дестинация.

Българи напълниха Охрид

Българските туристи са най-многобройни за първомайските празници в Охрид. След нашенци са гостите от Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщи един от хотелиерите в града Тошо Чочоровски. Според него предстои един добър туристически сезон за града. "На практика всички хотели са напълно заети и това е много добър знак за летния сезон", каза още Чочоровски. Той уточни, че туристическият сезон в Охрид вече започва много по-рано - през месец април и свършва през месец октомври. Според него това се дължи на факта, че много туристически агенции предлагат изгодни оферти още през месец януари.

Проф. Овчаров сред ужилените с почивки

Известният археолог проф. Николай Овчаров е сред 300-те нашенци, които се разминаха с почивки в началото на май заради фалиралия туроператор "Арайвълс-ИДИ". Той заедно със семейството си планирали 5-дневна ваканция на остров Сардиния още преди 4 месеца. Платили си цялата сума и не подозирали, че фирмата с 15-годишен опит на пазара може да фалира два дни преди да отпътуват. "След 20 дни започвам разкопки, които ще продължат до есента. Това може да се каже, че беше планираната ни лятна почивка", разказа пред "Стандарт" възмутен историкът. Куфарите им за пътешествието били вече стегнати. Но на 30 април от сайтовете научили, че туроператорът фалира и дълго плануваната им ваканция "гори". По думите на Овчаров тази ситуация е като "КТБ в умален мащаб". "Очевидно е имало нещо през последните месеци с тази фирма. Не е сигурно дали ще успеем да си вземем парите, но освен чисто финансовата компенсация, има и морална. Ние се бяхме настроили за тази ваканция, планирахме я половин година. А сега вместо за италианския остров, пътуваме за Златоград", каза още археологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай