В Черно поле не спят с брадвите

Обява за продажба на селото в нета разгневи местните

В Черно поле не спят с брадвите | StandartNews.com

Обява за продажба на село барабар с хората в него разтърси мрежата. Някой си Иван Смърданов предлага в bazar.bg Черно поле за продан заедно с местните крадливи мургави жители. Тези, които върлуват като банда, опоскват всичко и спасение от тях няма. Никой не може да се справи - нито власт, нито полиция. Смърданов намерил изход - да го продадат, за да се отърват от бедите. При строга ръка може да се вкарат в релсите и да работят. Цената щяла да се договаря на място.

Обявата развесели мнозина, но пък сериозно разгневи жителите на видинското село.

Това е лоша шега, възмущава се кметът на Черно поле Тодор Тодоров. Вероятно този, който я е пуснал, е бил на 2-3 ракии. В кой век живеем, че ще се продава село заедно с хората вътре, пита той. А и кой ще ни купи, за какво сме му? И обяснява - човек с такова име в селото няма. Но който и да е той, пошегувал се е. Черно поле не се продава.
57-годишният управник твърди, че в Черно поле не се случва нищо по-различно от това, което става във всяко българско село. Той е роден и израсъл в него, после живял и работил в Белоградчик, а сега се върнал като кметски наместник. Обича го, привързан е към него, както и семействата пенсионери, върнали се от София и други големи градове в родното място. Сега му е мъчно, че цяла България го взима на подбив. Управникът познава ситуацията и твърди, че телевизии си намерили новина и заразказвали какво ли не. Един от съселяните му - бай Борис, дори размахал пушка пред камерата. С тази пушка той не е гръмнал нито веднъж, но се представи като готов за бой, обяснява Тодоров. Човекът е ядосан, откраднаха му колата. Но ги хванаха, в момента ги съдят.
Половината от жителите на селото, които са 283, са роми.

Оттам идват бедите на останалата част

Много от циганите са местни хора, родени и израсли в Черно поле. Кметът е учил с техни деца някога. Не са били крадливи, не са вършили пакости. Работили са в селското стопанство, по фермите, осигурявали са си издръжката. Сега всички са безработни. 20 са назначени по програми за социална заетост, други получават социални помощи. Имат по много деца и парите не им стигат. Семейството на Спас и Магдалина има 15 деца. Благодарение на тези семейства в селото има детска градина с 22 деца, толкова ходят на училище в Ружинци с жълтия автобус. Допълват издръжката си с кражби, но не всички, държи да се знае кметът. Имат си няколко души, които са известни апаши. Задигат кокошки, пилета, буркани със зимнина от мазетата. На два-три дни един ще ми се оплаче, че са му откраднали нещо. По градините не ходят, никой не ми се оплакал, че му е изчезнал лукът, доматите, твърди кметът.
Бумът на кражбите бил преди 3 години. Тогава прибирали всичко - железа, керемиди, покъщнина от необитаемите къщи. През ден изчезвали елмотори, албрихти, водни помпи, жици, печки, пружини за легла, акумулатори, телевизори.

Сега им трябва само храна

Гладни са, твърди кметът. Един път обрали склада на детската градина. Задигнали брашно, боб, захар. И магазинът им, който е частен, също обрали. Пак хранителни продукти, но този път хванали момчето. Полежа си малко, сега отново е на свобода, обяснява кметът. И кметството било разбивано, но в предишния мандат. То от него няма какво да се открадне, държим само документи, казва кметът.

Сега проблеми нямаме - детската градина не се зарежда с много продукти, а частният магазин си поставил охранителна система. Остава "свободно" по някое пиле и буркан с туршия, твърди управникът.
Обявата направила лоша реклама на Черно поле. Създало се впечатление, че в селото вилнеят банди, обират и бият хората, самонастаняват се в останалите без стопани къщи. Нищо подобно не се случва, твърди Тодор Тодоров. Не сме село на бандити и престъпници. Не спим с брадви до главите, никой не е бит. Ромите не са агресивни, трябва им храна, затова крадат. Нямаме нито един случай на самонастанили се роми в празни къщи. Купуват ги от наследниците и се нанасят в тях. Друг е въпросът, че къщите нямат никаква цена. Спазаряват се за 2-3 хиляди лева и се сдобиват с хубави домове.

В селото се е заселил и англичанин. Той идва всяко лято. Къщата му се пази от жената, чиято собственост е бил този имот. Не е разбивана, обяснява кметът.
Селото се нуждае от асфалтиране на пътя. Заради лошия път автобуси не идват. До преди година частна фирма от Белоградчик изпълнявала по един курс седмично. Сега до Ружинци ходят пеш 12 км или с леките коли на роднини и приятели. Търсят средства и за ремонт на храма "Света Троица". Той не е действащ, защото е разграбен. Старите му икони се пазят някъде, за да се върнат в него след време. По стените е останала само една фреска на дявол с вила в ръка. Изглежда готов да подбере всичко и всички, които развалят имиджа на някога голямото и хубаво село.

Появило се заради чума и черен овен

В турските регистри село Черно поле съществува от XVI век. Самият войвода Панайот Хитов го упоменава в спомените си. Според предание местните дошли от Троян и Тетевен в търсене на плодородна земя и спокойствие от турците. Спрели на 1 км от местността Смърдан. Това било и първото име на селото. Заради чума, която погубила голяма част от жителите му, оцелелите се преместили на сегашното място. Според едни новото място било избрано от черен овен, пуснат да пасе из полето. Той спрял на него да пладнува. Според други в новото име на селото е закодирана благодарност за богатата му земя - чернозем. Землището е 18 000 дка и цялото се обработва от 4-5 арендатори. Те обаче работят с техника и не наемат работници. Ходим по златна земя, но гладуваме, казват за себе си местните. Училище било построено през 1895 година. Никой в селото вече не си спомня кога е закрито.

Политиката е табу в кръчмата

В магазина, който е и кръчма, не се говори за политика, твърди кметът Тодор Тодоров. Преди години обсъждали партиите, лидерите, пенсиите. Сега дори ниските пенсии не ги вълнуват. Примирили са се, всеки гледа нещо да произведе за трапезата си и така да помогне на бюджета си.

На избори обаче гласуват. Гласовете са с 3-4 разлика за БСП, ГЕРБ, СДС. Но никой не казва за кого пуска бюлетина. Вълнуват ни пикантериите - кой на кого е докарал дърва, кой при кого е влязъл, кой по коя се заглежда. Това подслажда иначе скучния ни живот, обясняват чернополчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай