Уволнен служител издънил собственика на The Mall

Разследват Виктор Рестис за фалшив кредит от 5,8 млн. евро, потънали в джобовете му

Уволнен служител издънил собственика на The Mall | StandartNews.com

Гръцкият корабен магнат Виктор Рестис е задържан в южната ни съседка, след като негов бивш счетоводител е пропял пред местното подразделение за борба с организираната престъпност. Това твърдят източници на "Стандарт" от гръцката столица. В изявление на компанията на Виктор Рестис се коментира, че обвиненията са дошли от бивш техен служител.

Смятаният за един от най-богатите хора в Гърция 45-годишният магнат Виктор Рестис е разследван за отпуснат кредит от 5,8 млн. евро от контролираната от самия него "Фърст Бизнес банк". След гръцката финансова криза Рестис не успява да намери пари, за да вдигне капитала й, и банката е разделена на "здрава част" от 500 млн. евро и на" болна" от 700 млн. евро.

Кредитът е разрешен само срещу запис на заповед за ипотека на имот на гръцки холдинг. Ключовият елемент, който навел разследващите, че става дума за пране на пари, е схемата, по която парите от холдинга са отишли във фирми на Виктор Рестис и неговата фамилия. Именно това разкритие направил пред следователите уволненият счетоводител.

Виктор Рестис е арестуван сутринта на 23 юли, а по-късно му е повдигнато обвинение за присвояване, измама и организиране на престъпна група. Издирват се още трима души, вероятно от управата на банката, от холдинга и от фирмата на Рестис, които са подписвали документите за прехвърлянето на кредита.

Заемът от 5,8 млн. евро е единственото, което уличава персонално Рестис. Той и членове на фамилията му обаче се разследват за раздадени кредити на обща сума от 525 млн. евро, според гръцката информационна агенция АНА.

Интересното е, че Виктор Рестис рядко участва в надзорните или управителните съвети на контролираните от него дружества. "Той никога не е служител или директор на фирмите си и не носи персонална отговорност", твърдят пред "Стандарт" осведомени от гръцката столица.

В момента Рестис и семейството не притежават дялове в банката, само за кратък период от време той е председател без изпълнителни функции.
Рестис е инвестирал около 200 млн. евро и в София за построяването на бизнесцентъра The Mall. През 2008 г. гръцкият корабен магнат купи дяловете от "Карфур" чрез инвестиционния фонд "Асос кепитал". На практика обаче в България оперират две фирми, свързани с Асос -"Асос пропърти България 1" и "Асос пропърти България 2". И двете са собственост на кипърски офшорки. Първата се притежава от "Тисониън лимитед", а втората - от "Малиса инвестмънт лимитед", установи проверка на "Стандарт".

Арестът на Рестис разбуди скандал, защото той е вероятно най-голямата риба, попадала в ръцете на гръцкото правосъдие след финансовата криза.
Виктор Рестис е и шести сред най-големите корабособственици в Гърция. Той контролира 92 кораба, които могат да возят безопасно 8,33 млн. тона на борда си. Флотилията му се състои от още 267 танкера и 65 контейнеровоза. Рестис стои зад компанията Seanergy Maritime Holdings, листвана на борсата NASDAQ.

В Гърция и САЩ обвиняват Рестис, че стои зад всички доставки за режима в Иран, който е обвиняван, че готви своя собствена ядрена програма. Накрая обаче белезниците хлопнаха и върху ръцете, здрависвали се лично с американския президент Барак Обама, пише гръцката преса.

200 млн. евро вложени в проекта

The Mall е третият търговски център от този тип, който отвори врати в София. Това стана на 21 април 2010 г. На събитието присъстваха редица управници, дипломати, партньори на проекта и т.н. Към онзи момент това беше най-големият мол в столицата с площ от 66 хил. кв. м. От тях 9000 квадрата се използват за хипермаркета на френската компания " Carrefour", която осигури и 400 от общо 1500-те новоразкрити работни места в The Mall. Търговският център разполага със 185 магазина, зона за забавления, включително кинокомплекс "Арена" с 10 зали, развлекателен център с боулинг, електронни игри и билярдни маси, фитнес център, зали за скуош, бокс, детски кът и др. Клиентите и гостите на търговския център пък могат да разчитат на 2800 паркоместа. Молът е заобиколен от над 150 000 кв. м офис площи от клас А.

Цялостната реализация на търговския център е на френската верига Carrefour. Инвеститор е гръцката група Assos Capital, която е специализирана в инвестиции в търговски площи, имоти и т.н. в Югоизточна Европа. Инвеститори в Assos Capital са членове на фамилията Рестис. До реализацията на The Mall се стига, след като през 2008 г. компанията купува проекта за над 200 млн. евро.

Инвеститорите предимно чужденци

В годините на строителния бум "Стандарт" писа, че има интерес към препиране на пари в молове, заради голямата доходност, която се очакваше да донесат търговските центрове през 2007-2008 г. Че част от вложенията в подобни площи са метод за осветляване на капитала, тогава се говореше единствено под сурдинка, а играчите на имотния пазар скачаха като ужилени дори само при споменаване на подобна възможност. След като кризата удари и България, стана ясно, че няма как всички молове в София да са печеливши, защото няма достатъчно клиенти за тях, а една част от проектите бяха замразени за години. Едва сега отново има оживление в сектора. Повечето инвеститори в родните молове са играчи от чужбина заради огромните първоначални инвестиции в търговските центрове, сред които като най-стабилна е тази в закупуването и окрупняването на терените за изграждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай