Уроци под звездите в древно светилище

Уроци под звездите в древно светилище | StandartNews.com

Уникален музей под открито небе ще бъде изграден в местността Валога, неолитното светилище при врачанското село Оходен.

Проектът е готов и очаква класиране по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Той ще бъде представен в понеделник във Враца, на първата дискусия за тази година от националната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България".

Парите, които общината очаква да получи за популяризирането на културното богатство в раннонеолитното селище във Валога, са в размер на над 3 млн. евро. Директорът на РИМ - Враца Георги Ганецовски заяви, че това е един от ключовите проекти за региона. Една от целите му е да осигури и занимание на местните хора, които ще се включат с работа в него.

Проектът е в партньорство с румънската община Добрословени. В него местната администрация залага на популяризиране на археологическите разкопки в село Оходен. Идеята е за създаване на музей на открито върху проучената част от обекта, с всички необходими благоустройства, съоръжения, площи, инфраструктура, постройки и други средства за функционална обстановка, като фокусът е археологията.

В експозицията на открито ще са включени седемте най-важни обредни съоръжения под формата на макети. Музеят под открито небе ще разполага с уникално и ефектно осветление. Ще бъде изграден и експериментален археологически учебен център, в който ще се провеждат лагери на ученици и студенти, както и научни семинари и обучения. По проекта се предвижда облагородяване на района, изграждане на атракцион и летен лагер.

В зоната му и околността ще се изградят зони за активна игра като въжени паркове, дървени конструкции и други природосъобразни атракциони за различните възрастови групи. Ще се направи и малко селище от 5 или 6 дървено-кирпичени къщи, в които ще кипи живот. В тях туристите ще могат да се запознаят с праисторически занаяти като обработка на кремък или дървесина. Ще се демонстрира и изработката на хляба от лимец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай