Уредиха и в наредбата майчинството на осиновителите

Уредиха и в наредбата майчинството на осиновителите | StandartNews.com

София. След като с промени в Кодекса на труда платен отпуск по майчинство могат да ползват осиновителите на деца над 2 годинки, това вече е уредено и в Наредбата за работно време, почивките и отпуските. 

Напомняме, че досега осиновителите имаха право на майчинство като всички останали родители - 90% от осигурителния доход до навършването на 1 година на детето и минимална работна заплата през втората година. Тъй като не всички деца се осиновяват веднага след раждането, де факто осиновителите на по-големи деца бяха ощетени, а тези, осиновили деца над 2-годишна възраст изобщо нямаха право на отпуск. А именно тези деца имат най-голяма нужда от време и внимание, за да се адаптират към живота извън институция, в семейство и с новите си родители. С поправките от ноември те могат да излязат в отпуск по майчинство и отпуск за отглеждане на малко дете за период от 2 години след осиновяването, но до навършването на 5 години на детето. 

Новият вид отпуск се дава въз основа на писмено заявление от страна на осиновителите, към което се прилага акт за предаване на детето за осиновяване и съответната декларация.

Наредбата дава предимство на майката осиновителка, а бащата осиновител може да излезе в този вид отпуск, когато сам е осиновил детето или въз основа на писмено заявление, към което се прилагат акт за предаване на детето за осиновяване и декларация, с която се удостоверява съгласието на осиновителката за това. 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай