Събота,

Уникат. Жена роди близнаци от двама мъже

От: Редактор -
Уникат. Жена роди близнаци от двама мъже
A
A
A

Жена е родила близнаци, които са от двама различни мъже, което се среща изключително рядко. Случай, който група учени от Националния университет на Колумбия документира след проучване, проведено и поискано от мъжа, отрекъл бащинството на децата през август 2018 година, съобщи ЕФЕ, цитиран от dariknews.bg.

Той подозирал, че близнаците не са от него. Групата за генетика и идентификация на населението на Националния университет в Колумбия (UNAL) получи задачата и установи с генетични маркери бащинството на двама близнаци от предполагаемия баща.

Те провериха ДНК на мъжа, поискал тестовете с двойката близнаци, но изненадата дойде с резултатите: само един от тях беше негово дете.

Групата учени, извършили тестовете, посочи, че „това съвпада с генетичния профил само на един от тях, т.е. че за другия това е изключване на бащинството“.

Което в науката е известно като много рядко явление, когато втора яйцеклетка, освободена по време на овулацията при същия менструален цикъл, се опложда от спермата на различен мъж при сношение с него.

В случая е използван така нареченият „Y хромозомен панел“, като се има предвид, че близнаците са от мъжки пол.

"Y хромозомата се секретира само от бащината линия и тя се блокира от едно поколение на друго, никога не се променя", казва експертът, подчертавайки, че това е метод, широко използван в тези тестове за бащинство.

 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички