Уникалната история на 258-годишен коняк

Продадоха на търг "Големия брат" за 131 990 евро

Уникалната история на 258-годишен коняк | StandartNews.com
  • Продадоха на търг "Големия брат" за 131 990 евро

Колко струва коняк на 258 години? Отговорът е €131 990. Толкова бяха платени за легендарната бутилка "Големият брат" на Селекцията на френската дестилерия Maison Gauthier от 1762 г.

Конякът бе пуснат на търг от аукционната къща Sotheby's, съобщава Euronews.

Селекцията на френската дестилерия Maison Gauthier от 1762 г. спокойно може да се нарече една от най-луксозните в света с оглед колосалните сумите, които са платени през годините за последните останали бутилки.

“Големият брат“, “Малката сестра“ и “Малкият брат“ са имената на последните три от своя вид. И макар да звучи префърцунено да имат собствени имена, звучи някак логично, когато общата им стойност доближава 1 млн. лв.

Именно “Големият брат“ е продаден през изминалата седмица срещу сумата от €131 990.

Историята на този коняк е това, което привлича най-голямо внимание у колекционерите. Смята се, че в продължение на два века колекцията е собственост на семейство от френския регион Коняк. Бившият вече собственик е последният от фамилията, който е притежавал част от колекцията.

Сирачето Алфонс отива през 1870 г. да работи в региона, но 10 години по-късно се прибира при осиновителите си с пълна количка с коняк. Кризата с филоксерата унищожава посевите въпросната година и работодателят му решава за уместно да му изплати задължението с алкохол.

През 1914 г. Алфонс е мобилизиран в армията и така и не се завръща от фронта, а в негова памет близките му запазват почти всичките му вещи, включително и колекцията от коняк.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай