Уникален взрив на Слънцето! Каква буря се чака

Какво разкриха учените

Уникален взрив на Слънцето! Каква буря се чака | StandartNews.com

Учени разкриха исткорически процеси, които текат на Слънцето.

Експлозия на Слънцето се случи в огромно слънчево петно, наречено AR3354, което е 7 пъти по-голямо от диаметъра на Земята, тоест размерът му е приблизително 89 хиляди км. Слънчевото изригване е регистрирано от космическия кораб SDO късно вечерта, на 2 юли, а именно в 22:14 часа.

Най-мощното от всички съществуващи изригвания на Слънцето, изригване от клас X, по-точно клас X1.1, се случи в гигантско слънчево петно ​​AR3354 и енергийният поток достигна нашата планета за 10 минути.

Тази силна радиация от Слънцето удари земната атмосфера, йонизира горния й слой и това предизвика доста дълго прекъсване на късовълновите радиокомуникации в западната част на Северна Америка, както и в някои части на Тихия океан, пише Space. Според учени от НАСА прекъсването е продължило цял половин час, което е един от рекордите за подобни събития.

Учените казват, че това е 18-ото такова изригване от клас X в 25-ия слънчев цикъл, който започна през 2019 г. Заслужава да се отбележи, че през предишния 11-годишен слънчев цикъл са регистрирани само 14 изригвания с тази мощност. Това не е изненадващо, тъй като според последните проучвания настоящият слънчев цикъл е много по-активен по отношение на появата както на общ брой на факелите и факелите от клас X изобщо.

Пикът на тази активност, според различни оценки, може да дойде още през следващата година, въпреки че други прогнози казват, че няма да дойде до 2025 г.

Слънчевите изригвания, които попадат в пет различни класа (A, B, C, M и X), са резултат от повторно свързване на линиите на магнитното поле в слънчевите петна. Тоест, тези силови линии се заплитат, разделят и след това се свързват отново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай