Учениците сами ще си пишат оценки

Учениците сами ще си пишат оценки | StandartNews.com

София. Учениците вече сами ще се изпитват и ще преценяват колко знаят. Това стана ясно по време на пресконференция на образователното министерство днес.

Новата идея ще се реализира чрез създаването на ученическо портфолио. То ще съдържа различни задачи, по които са работил учениците и ще позволява да се проследява тяхното развитие по време на учебния процес. Учениците ще разполагат със специални карти, които ще им дават възможност да оценят работите си преди учителя, обясни зам. образователният министър Милена Дамянова. Така те ще разберат върху какво да наблегнат и кои са пропуските им.

В 80% от началните училища имат готовност да провеждат обучение по предприемачество, каза още Дамянова. За тази цел вече са квалифицирани 1452-ма учители. Целта на новия профил е да подготви децата за предизвикателствата на живота. Пилотно такива часове ще стартират и в прогимназиалния курс – готовност имат 80 училища в 64 населени места. 36 училища в страната пък предлагат обучение по бизнес и предприемачество след VII клас.   
През новата учебна година са предвидени промени и при националното външно оценяване след IV клас, отбеляза Милена Дамянова. Ще бъдат въведени новости в изпита по български език и литература - диктовка и работа върху текст. След това учениците ще трябва да отговарят на въпроси по текста. Промени във външното оценяване по математика и литература след VII клас не се предвиждат.
Очаква се първокласниците да бъдат около 64 000. Точният им брой все още не се знае, защото продължават да се записват, уточни Дамянова.
От тази учебна година се въвежда задължителна детска градина за всички деца, навършили 5 години. Родителите не бива да спират децата си, за нарушителите е предвидена и глоба, предупреди заместничката на Сергей Игнатов. Само преди ден обаче от столичната община казаха, че няма да глобяват за неизпълнение на това правило. Дамянова добави, че през последната година образователния обхват на 5-годишните деца в национален мащаб се е увеличил с 20%. Малчуганите ще учат чрез игри, а няма да се затормозяват с писане и смятане. Общините пък ще получат с 224 лв. повече за всяко 5-годишно хлапе. Досега те са получавали по 1408 лв., поясни Дамянова. В Столична община са открити нови 880 места за деца от яслена и градинска възраст в детските градини. Скоро в София ще бъдат открити 4 нови детски градини, а други 6 се строят.
За повишаване квалификацията на учителите са предвидени близо 5 млн. лв. Ще се даде възможност и на учители, които са напуснали класната стая преди време, да могат отново да преподават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай