Учени разкриха как влияе сладкото на този орган

Причинява камъни в бъбреците

Учени разкриха как влияе сладкото на този орган | StandartNews.com

Академици от Медицинския колеж в Северен Съзуан разкриха, че консумацията на захарни храни увеличава риска от камъни в бъбреците.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Frontiers in Nutrition. 

Захарта и нейното влияние върху бъбреците

Изданието отбелязва, че за изследването учените са анализирали данни за 28 303 възрастни жени и мъже. Участниците съобщават, че имат камъни в бъбреците. Пациентите посочват също така дали са яли сиропи, мед, декстроза, фруктоза или чиста захар през последните 24 часа. В резултат на това се оказало, че колкото по-висок е делът на добавените захари в диетата на участниците, толкова по-вероятно е те да имат камъни в бъбреците. И така, мъжете и жените, които получават повече от 25% от общата си енергия от добавени захари, което е 500 kcal или повече, са с 88% по-склонни да образуват камъни в бъбреците, отколкото тези, чиято консумация на захари е по-малко от 5% от приеманите от тях калории.

Изследователите са взели предвид пола, възрастта, теглото, доходите, качеството на храненето, наличието на диабет и статуса на тютюнопушене на анкетираните. При проверката на качеството на храненето експертите взеха предвид употребата на здравословни и вредни продукти.

Списанието подчертава, че ограничаването на приема на добавени захари може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците. Те се намират в газирани напитки, плодови напитки, бонбони, сладолед, печива и преработени храни.

Честите симптоми на бъбречно каменно заболяване включват силна болка, гадене, повръщане, втрисане и кървава урина.

На първо място прекаляването със сладко е опасно за тези, които страдат от диабет. Заболяването се счита за водещата причина за слепота в света и се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност, ампутация на крака поради нарушения на кръвообращението и заплаха от гангрена.

 Сладкото има отрицателен ефект върху омазняването на черния дроб, което доскоро се свързваше само с алкохолизма, през последните години се обяснява и с прекомерната консумация на подсладени храни. Основните виновници са сладките напитки: газирана вода, индустриални сокове. Фруктозата от тези напитки се усвоява твърде бързо, но тялото не се нуждае от глюкоза в такъв обем и тя се складира с ускорени темпове под формата на мастни капчици в чернодробните клетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай