Понеделник,

Учени откриха неизвестен прародител на човека

От: Редактори -
276
Учени откриха неизвестен прародител на човека
A
A
A

Испански и естонски учени откриха признаци за съществуването на неизвестни досега прародители на „Хомо сапиенс”, които са изчезнали от лицето на планетата, съобщи БТА.

Древният вид бе открит с помощта на генен анализ посредством използване на изкуствена невронна мрежа по време на съвместно изследване. Гените му били близки до неандерталците и денисовците, като някои от тях са били наследени от съвременните хора.

Известно е, че хора със съвременни анатомични особености напуснали Африка преди по-малко от 100 хиляди години и стигнали до Евразия, като се кръстосвали с неандерталци и денисовци. Това довело до интрогресия на неандерталоподобна и денисоподобна ДНК в генома на „Хомо сапиенс”.

Специалисти успяха да открият последователност от нуклеотиди в геномите на неандерталци и денисовци и да докажат, че тяхна ДНК действително се среща у неафрикански популации съвременни хора.

Сега учените използвали методи на дълбокото обучение за анализ на древни и съвременни геноми, за да създадат най-вероятната "картина" на интрогресията въз основа на наличните генетични данни.

Оказало се, че освен популациите неандерталци и денисовци, които внесли своя принос в генофонда на съвременния човек, е съществувала още една популация.

Тя станала източник на гени за популации хора в Азия и Океания. По мнението на специалистите, неизвестната популация се състояла или от близки родственици на неандерталците и денисовците, или от древни хора, които рано се отделили от денисовците.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички