Неделя,

Убийствата скочили с 20 на сто за година

От: Администратор -
1630
Убийствата скочили с 20 на сто за година
A
A
A

Убийствата и опитите за тях са скочили с 20 на сто за една година. Това сочи официалната статистика на МВР за първото шестмесечие на годината в сравнение с първите 6 месеца на 2014 г. Това съобщи вчера главният секретар на МВР Георги Костов. Освен убийствата ръст има в кражбите на автомобили и в телефонните измами. Всички други престъпления, както и разкриваемостта им обаче, сочи сериозен спад от 8,4 на сто, като разкриваемостта е скочила с 6,3 на сто, посочи Костов. Регистрирани са 23 на сто по-малко взломни кражби.

В същото време социологическо проучване на жертвите на престъпления сочат, че регистрираните престъпления са с цели 60 на сто по-малко от броя на хората, които са заявили, че са пострадали. Това става ясно от доклада на Центъра за изследване на демокрацията. Според Костов обаче при 22-23 на сто от случаите прокуратурата е преценила, че това, което хората смятат за посегателство, не представлява престъпление.

"Нека като банките да се въведе "тайният клиент" при регистрацията на престъпленията", предложи Тихомир Безлов от ЦИД. Това обаче можело да стане само под наблюдението на прокурор, смята Георги Костов. От МВР искат всеки българин да има регистриран имейл адрес, на който да му бъдат връчвани наказателни постановления. "Сега човек, като види кварталния полицай, бяга от него, защото си мисли, че ще му връчат някоя глоба", коментираха от МВР.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички