Убиеца на Георги: Нервак, който си играе с ножове

Убиеца на Георги: Нервак, който си играе с ножове | StandartNews.com

Ученикът е наръган в сърцето минути преди воя на сирените за Ботев

Убийството на 16-годишният ученик Георги Игнатов на 2 юни в Борисовата градина продължава да е обгърнато в мистерия. Вместо разследващите вече да са влезли в дирите на убиеца, те са озадачени от все по-заплетения случай, а никое от обстоятелствата няма логично и доближаващо се поне минимално до истината обяснение. На този етап експертите отхвърлят категорично версията за грабеж. Причината е, че парите и мобилния телефон на Георги са си на мястото. Почти отпада и първоначално лансираната от МВР и прокуратурата версия, свързана с личен мотив. Няма следи от борба, ударът с ножа е само един - директен, точен, без ескалация на конфликта и повече прободни рани, каквато е развръзката при подобни случаи. Версията за нападение на футболни хулигани също не е много вероятна, тъй като профилът им не съвпада. При този случай, за разлика от други подобни в парка, няма и скитащ клошар, който да събира бутилки и да улесни МВР в намирането на евентуален извършител на нападението, разясняват врели и кипели в подобни разследвания вещи лица. Телефонното обаждане до гаджето Лора също не дава обяснения, тъй като смъртоносно прободеният просто е потърсил помощ от близък, но така и не е дал конкретни насоки - примерно - "Намушка ме еди кой си", коментират профайлъри. Освен това обаждането е повече от логично, тъй като приживе ученикът е

опитал да опази любимата си

с която имал среща тъкмо в Борисовата градина. До голяма степен разследващите са склонни да приемат, че убийството вероятно се станало съвсем случайно и не е било предварително планирано. "Убиецът може да е нанесъл само един удар, защото е имал простото намерение да избяга. Затова вероятно е взел и ножа, за да не бъде нападнат с него", заяви по Нова ТВ психологът Младен Владимиров, който работи с със съучениците на момчето. Експертът лансира версия, че е възможно не Георги да е нападнат, а самият той да е бил нападателят. Тогава намушкалият го е успял да отнеме ножа, да го прободе и после да хукне да бяга, смятайки, че само е наранил жертвата си и тя може да го последва, за да си отмъсти.
Разследването на случая тотално заби и от МВР изпаднаха в тотална безизходица, издирвайки евентуалния извършител по оскъдните записи от камерите да видеоконтрол в района и охранителните камери от служебния паркинг на БНР. Оказа се, че полицаите издирват няколко младежи на годините на Георги, които не спрели в 12 часа по време на сирените в чест на Христо Ботев. Част от младежите са заснети да се разхождат по алеите около стадион "Българска армия", а други вървели нагоре, по посока езерото с лилиите. Специално внимание е обърнато на всички млади мъже, заснети от камерите в райна, които имали "съмнително поведение", без уточнение от страна на разследващите, какво имат предвид.
Единственото ясно към момента е горе-долу часът на убийството - Георги е намушкан минути преди сигнала за почит към смъртта на Христо Ботев и героите, отдали живота си за свободата на България. Камерите са проследили движението на част от посетителите на Борисовата градина в посока навътре и извън парка по време на сирените.
В неделя момчето бе погребано в гробищата кв. "Симеоново", а поклонението беше в църквата "Св. Георги". Близките на убития също нямат и идея дори кой би имал мотив да извърши такова тежко престъпление. От Института по психология към МВР са изготвили приблизителен профил на извършителя на убийството, но не смеят да обявят все още, че имат заподозрян или да разпространят фоторобот. Според този предварителен профил, търси се човек, който е

емоционално нестабилен, лесно раздразним

и се знае, че и друг път е заплашвал с нож. Полицаите отказват и да дадат подробности за лицата, които са заснето от камерите, като се позовават на стандартното оправдание - следствена тайна. Разследващите продължават да провеждат т.нар. беседи със съученици на жертвата и други хора от неговия приятелски кръг, но от тях никой все още не е заподозрян. Проверени са и почти всички известни младежи от криминалния контингент, които имат навика да се навъртат в Борисовата градина. Сред тях обаче също няма заподозрени лица. На този етап от МВР лансират хипотезата, че Георги е познавал палача си и го е допуснал фатално близо до себе си. Това обаче не е другото момче, което сваляло приятелката му Лора.

То си имало алиби

за времето на убийството, обясниха разследващи.
Приятелката му Лора е едно от децата, на които все още се разчита за разплитане на престъплението. Разпитват се и други тийнейджъри по версията, която продължава да е водеща - личен мотив. Иззети са мобилните телефони, лаптопи, компютри и таблети на Георги и приятелката му. Ровят се всички техни файлове, проверява се кореспонденцията в интернет, правят се разпечатки на телефонните разговори. И въпреки всичко до този момент - нищо. Единственото изяснено е, че Георги и Лора са си уреждали срещи често по пейките в Борисовата градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай