Тютюнопроизводители готвят протест

Тютюнопроизводители готвят протест  | StandartNews.com

София. Тютюнопроизводители се канят да излезнат на протест през януари заради забавянето на изкупната кампания на тютюна. Очаква се днес министърът на земеделието да се срещне с представители на фирмите, сключили договори за изкупуване на продукцията.

Социалното напрежение е толкова голямо, че всеки момент могат да започнат протести, предупреди кметът на Неделино Стоян Беширов. Пред БНР той каза че вчера е провел срещи в няколко села, за да успокои хората и е споделил с тях, че другата седмица ще се срещне с министъра на земеделието, за да принудят фирмите да изкупят тютюна и да заплатят труда на производителите.

Между 80 и 100 тона тютюн трябва да бъдат изкупени само на територията на община Неделино, съобщи кметът:
Кампанията се бави, за да печелят фирмите. Сега тютюна на тях не им трябва и могат да правят всичко онова, което искат с обикновения тютюнопроизводител, без да си дават сметка, че той очаква тези пари, за да посрещне коледните и новогодишните празници.

Според Стоян Беширов трябва да има минимални изкупни цени на тютюна в България, тъй като често пъти фирмите дават смешно ниски цени. Той заяви, че напълно подкрепя предложението на ДПС да се направят промени в Закона за тютюна, с които да се регламентират точно и ясно задълженията на фирмите изкупвачи.

Ако фирмите не започнат, най-късно до 10 януари, да изкупуват тютюна, населението ще се вдигне, предупреди кметът на Неделино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай