Сряда,

Тютюнопроизводители готвят протест

От: Администратор -
1404
Тютюнопроизводители готвят протест
A
A
A

София. Тютюнопроизводители се канят да излезнат на протест през януари заради забавянето на изкупната кампания на тютюна. Очаква се днес министърът на земеделието да се срещне с представители на фирмите, сключили договори за изкупуване на продукцията.

Социалното напрежение е толкова голямо, че всеки момент могат да започнат протести, предупреди кметът на Неделино Стоян Беширов. Пред БНР той каза че вчера е провел срещи в няколко села, за да успокои хората и е споделил с тях, че другата седмица ще се срещне с министъра на земеделието, за да принудят фирмите да изкупят тютюна и да заплатят труда на производителите.

Между 80 и 100 тона тютюн трябва да бъдат изкупени само на територията на община Неделино, съобщи кметът:
Кампанията се бави, за да печелят фирмите. Сега тютюна на тях не им трябва и могат да правят всичко онова, което искат с обикновения тютюнопроизводител, без да си дават сметка, че той очаква тези пари, за да посрещне коледните и новогодишните празници.

Според Стоян Беширов трябва да има минимални изкупни цени на тютюна в България, тъй като често пъти фирмите дават смешно ниски цени. Той заяви, че напълно подкрепя предложението на ДПС да се направят промени в Закона за тютюна, с които да се регламентират точно и ясно задълженията на фирмите изкупвачи.

Ако фирмите не започнат, най-късно до 10 януари, да изкупуват тютюна, населението ще се вдигне, предупреди кметът на Неделино.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички