Тютюнджии чакат търговците като Дядо Коледа

"Булгартабак" излиза на пазара до седмица

Тютюнджии чакат търговците като Дядо Коледа | StandartNews.com

Благоевград. Нито един лист тютюн не е изкупен в цялата страна. За това алармираха тютюнопроизводители от Неврокопския край. Има селища, в които фирмите дори не са раздали още чували, в които да се приберат низите. "Такова чудо не е било - вече сме декември, а няма изкупна кампания. Стягаме се за бунтове, ще блокираме международния път за Гърция", твърдят хората в региона. Производителите се жалват, че търговците са се разбрали помежду си да купуват чак след Нова година. Целта била да платят по-малко. Защото тази година качеството на тютюна е отлично. Хората се надяваха да получат средно над 7 лева за килограм. Според тютюнджии това е реална цена, след като миналата година са получили средно по 6,00-6,50 лева за кг продукция, но тя е била с по-лошо качество. Миналата година по това време вече вървеше изкупна кампания. Сега има напрежение, хората са в паника. Хвърлили са много труд на полето, а не могат да вземат нито стотинка до края на годината. "Целта на изкупвачите е да се влоши качеството на тютюна. От влагата той мухлясва, както е на бали в момента. Накрая ще ни дадат по 5-5,50 лева за килограм, няма да можем да покрием разходите си", оплакват се тютюнопроизводители от Неврокопския край. Кметът на сатовчанското село Плетена Румен Арнаудов призна за готвените протести. Все още тютюнджиите умуват кога и как да протестират. В селището живеят 2200 души и повече от половината разчитат основно на приходи от отглеждането на тютюн. "Тази ситуация не е нормална. Нека държавата се намеси и помогне на производителите. Защото всеки ден те губят пари", казва Арнаудов.

Заради проблема с изкупната кампания тютюнопроизводители, представители на браншови организации и кметове проведоха спешна среща в парламента миналия вторник. "Силно сме обезпокоени, притеснени и възмутени от забавената изкупна кампания. Затова потърсихме съдействие от държавата в лицето на депутатите и на земеделското министерство", заяви председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. Той и останалите от бранша настояват за бързи промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Искат въвеждането на минимална изкупна цена на тютюна. Да се върнат държавните комисии, които при оплакване от тютюнджии, че са ощетени, да правят проверки и корекции. Да се регламентира точна дата за начало на изкупната кампания и да се въведе електронен регистър на тютюнопроизводителите в България. "В момента фирмите правят каквото поискат. Разчитаме само на добрата им воля, държавата няма механизми, с които да ги накара да изпълнят задълженията си", каза още Мименов.

Добрата новина от срещата е, че ръководството на "Булгартабак" е било категорично, че до седмица излиза на пазара и ще помогне на тютюнопроизводителите да реализират продукцията си. "От дружеството увериха, че ще изкупят сериозни количества. Ще са конкуренти на останалите фирми. Техните представители също побързаха да обещаят, че до броени дни започват изкупуването на тютюна", допълни кметът на община Сатовча. До 10 дни браншовите организации, депутатите и експертите от земеделското министерство пък ще са готови с предложенията си за законови промени, които да гарантират защитата на производителите на тютюн.

Учители и полицаи превиват гръб на нивите

За 2013 г. заявените площи и очакваните количества добив са с близо 30% по-високи в сравнение с 2012 г. Армията на тютюнопроизводителите се увеличи, тъй като много гурбетчии останаха без работа в чужбина и се завърнаха по родните си места. Другата причина е, че не само земеделци, а много държавни и общински служители също отглеждат "зелено злато", за да си гарантират допълнителни доходи. "Почти цялата администрация в нашата община сее тютюн и в свободното си време хората са на полето. Помагат им семействата, родителите, роднините. Всички учители са на къра и превиват гръб по нивите, полицаи също си докарват допълнителни средства", твърди кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. Истината за местните хора е, че алтернативата на тютюна се оказа... тютюнът. С много малки изключения в отделни селища, където някои залагат на зеленчуци

. Проблемът е, че те не могат да ги продадат на добра цена заради вноса на дъмпинг. Така доста наши производители се принудиха да се върнат в тютюневите ниви - най-сигурния поминък в региона. Другата причина за интереса към засаждането на "зелено злато" е, че много от селищата са високо в планината и друга култура там не вирее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай