Тялото на Чакъра е ексхумирано

Тялото на Чакъра е ексхумирано | StandartNews.com

София. Тялото на Тодор Димов-Чакъра е било изровено при ексхумация на 13 и 14 ноември, извършена на гробищата в Харманли. Това съобщиха от Военна прокуратура. Екип от военни прокурори, следователи, съдебни медици и балистици са извършили оглед на трупа. Проверени са също вилата на Чакъра в местността Юрутлука край Харманли, както и негови вещи, които е ползвал по време на полицейската акция на 10 срещу 11 декември 2003 година.

По предложение на експертите по възобновеното наказателно производство екипът е извършил и ексхумация на тялото на Димов. С оглед необходимостта от експертно изследване от останките бяха иззети съответните проби. Ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му. Действията са били извършени със съгласието и в присъствието на наследниците на починалия - неговата сестра и един от синовете му. Чакъра бе открит мъртъв след полицейска операция на СОБТ, ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. В акцията участват над 100 командоси и полицаи. Домът на Чакъра е блокиран за 24 часа, той се барикадира в къщата си и отказва да се предаде. Между него и полицията започва престрелка.

Къщата е обстрелвана с гранатомет. Близките на Димов твърдят, че е убит с граната на полицията, докато Борисов и униформените са категорични, че се е самовзривил. Делото стигна Страсбург и държавата бе осъдена. След това по настояване на главния прокурор ВКС възобнови разследването и Борисов бе разпитван в прокуратурата. Той отрече да е разпореждал да се стреля с гранатомет и обясни, че ако се изрови тялото, ще се види, че липсват двата пръста на Чакъра, с които е дръпнал предпазителя на гранатата.

В края на месец октомври Бойко Борисов бе на разпит във Военноокръжна прокуратура, отговаряйки на въпроси за действията на тежковъоръжените части, обсадили къщата на Чакъра край Харманли. Чакъра бе убит през 2003-та - годината, когато Борисов бе главен секретар на МВР и той ръководи лично полицейската операция. Той нареди къщата, в която се беше барикадирал Чакъра, да бъде обстрелвана с гранатомети. През месец юни разследването на възобновеното дело бе преместено от Пловдив в столицата. Според Европейския съд в Страсбург трябва да бъдат разпитани всички членове на Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали в акцията по задържането на Чакъра.

На 10 декември 2003 година Чакъра бе обстрелван с гранатомети във вилата си край Харманли, където се беше барикадирал, за да не бъде отведен в затвора. Той бе обграден от над 100 души от МВР, включително 30 барети. Бойко Борисов, който пристигна на място, разпореди по Чакъра да бъдат изстреляни 15 снаряда с гранатомети РПГ-7. На 11 декември сутринта в къщата бе открит овъгления труп на Чакъра. На 6 ноември 2012 Европейския съд осъди България поради нарушаването на правото на живот на Димов. След осъждането Борисов каза, че не се чувства отговорен, въпреки че по делото държавата плати 50 000 евро на наследниците на Чакъра и близо 5000 евро за разноски по делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай