Твърд или течен сапун - кое е по-добро за кожата?

Най-екологичният вариант е старото и добре познато блокче от естествени мазнини

Твърд или течен сапун - кое е по-добро за кожата? | StandartNews.com

* Разпределението на гела създава близо 8 пъти повече вредни емисии

* Най-екологичният вариант е старото и добре познато блокче от естествени мазнини

Заради климатичните промени една от най-важните думи в речника ни стана "устойчив". Това понятие, разбира се, се отнася до всеки аспект от начина ни на живот, който се отразява положително на околната среда. Устойчив означава модерен, напредничав, разумен и какво ли още неЕ Но устойчиви могат да бъдат и най-дребните елементи от ежедневието ни, сред които е толкова банално нещо като сапуна.

масло или луга?

Като цяло най-екологичният вариант е старият познат твърд сапун, направен от растително масло или животинска мазнина и луга, без много допълнителни съставки. Обикновеният сапун намалява парниковите емисии с около една трета в сравнение с течния сапун, показва проучване на Института по инженерство на околната среда към швейцарския университет ETH в Цюрих.

Сапунът е естествен продукт, той е устойчив и се използва от много дълго време, казва Тони О'Леник, президент на Дружеството на козметичните химици, професионална асоциация на учените, които създават рецепти за продукти за красота. Недостатъкът обаче е, че този вид сапун изсушава кожата, добавя той.

Ето защо много хора са се обърнали към течния сапун, както за да измият ръцете си, така и да почистят цялото си тяло. А течните сапуни и душ геловете са завладели поне половината от пазара на сапуни от въвеждането им през 70-те и 80-те години на миналия век. Това става ясно от данни на компанията за пазарни проучвания "Минтел", цитирани от в "Вашингтон пост". Течните сапуни и геловете за тяло обикновено се предлагат с допълнителни съставки за овлажняване на кожата и много марки рекламират предимствата на продуктите си за грижа за кожата.

"Много от тези нови твърдения се отнасят най-вече за течни форми, особено за течен гел за тяло, който произхожда от вид сапун", обяснява Джоан Ли, старши анализатор по продуктите за красота и лична хигиена в "Минтел".

Но напоследък пазарът на сапуни стана много по-сложен. Много твърди сапуни, които искат да се откажат от репутацията си на изсушаващи, вече съдържат същите изкуствени съставки на петролна основа и овлажняващи добавки като течните препарати. И малко течен сапун - в опит да се рекламира като екологичен - сега се прави от прости, естествени съставки, влагани в сапуна още от древни времена.

За съставките на сапуна и гела

Всички сапуни почистват мръсотията и мазнините от нашата кожа с помощта на молекули, наречени повърхностно активни вещества, които помагат на водата да събере мръсотията и да я отмие. Но има два начина за създаване на повърхностно активни субстанции.

Старият начин е да се комбинират мазнини и основа като луга - основните съставки на сапуна от векове. Но около 40-те години на миналия век козметичните компании са намерили евтин начин да направят повърхностно активни вещества от петрола и неговите продукти. Технически химиците не наричат тези продукти "сапун" - те са по-скоро "детергенти" (почистващи препарати).

Въпреки че ни отървават от мръсотията повече или по-малко по един и същи начин, сапуните и почистващите препарати имат няколко ключови разлики. Сапуните обикновено са по-алкални от детергентите, което променя химията на кожата и я прави да се чувства по-суха. Но детергентите се произвеждат от извлечен от земните недра и рафиниран петрол, така че по дефиниция са по-лоши за околната среда. Производството на почистващи препарати използва пет пъти повече енергия и произвежда около 10 пъти повече парникови емисии, отколкото производството на старомоден сапун, твърдят швейцарските изследователи.

За да разберете дали купувате естествен сапун или синтетичен препарат, трябва просто да погледнете етикета. Повечето продукти, дори повечето сапуни, са направени от детергенти, които съдържат съставки като натриев лаурил сулфат (SLS) и натриев лаурет сулфат (SLES).

Истинските сапуни, направени от животинска мазнина или растително масло, както и луга, също могат да имат добавки, като глицерин, аромати и етерични масла.

Опаковката и транспортирането

Ако оставим настрана съставките, сапунът има очевидно предимство пред гела, когато става въпрос за опаковане и транспортиране.

Сапунът обикновено се предлага с минимум опаковка - картонена кутийка или хартия, които често са лесни за рециклиране, или дори без опаковка. Понякога твърдото блокче се продава и в пластмасова обвивка, но обикновено в нея е вложен по-малко материал отколкото при течния сапун, идващ в по-дебели пластмасови контейнери, съдържащи и трудни за рециклиране помпи. Според швейцарско проучване опаковането на течен сапун е 19 пъти повече енергийно интензивно от пакетирането на сапун.

Освен това течният сапун е предимно вода, което означава, че по-голямата част от това, което се доставя по целия свят от фабриката до дома ни, е нещо, което можем да получим като завъртим кранчето на чешмата си. Сапунът е чист, концентриран почистващ продукт - плащаме само за сапуна и добавяме вода, за да получим пяна. Разпределението на течен сапун създава близо осем пъти повече въглеродни емисии от еквивалентно количество твърд сапун, сочи швейцарското проучване.

спестяваме вода

Едно голямо предимство на течния пред твърдия сапун е, че хората обикновено прекарват по-малко време обвити в пяна, което означава, че не използват толкова много топла вода. Това разбира се важи повече за миенето на ръцете, но не и за вземането на душ.

Скруберите (търкащите пособия като гъби, мрежички и пр.) за сапун обикновено използват около 40% повече вода. Това е най-големият източник на вреда за околната среда от използването на сапун, но това не е достатъчно въздействие, за да направи сапуна като цяло по-лош от течния сапун, твърдят швейцарците.

Въпрос на личен избор

Независимо дали сапунът ни е твърд или течен, натурален или синтетичен, той не е причинител на прекалено голяма част от нашия въглероден отпечатък. В най-лошия случай миенето на ръцете ни създава 15 грама въглеродни емисии, а това, както сочи швейцарското проучване, е еквивалентът на еднократно зареждане на телефона или каране на кола на разстояние 60 метра. Така че за природата май няма чак толкова голямо значение какъв вид сапун използваме.

Но не трябва да забравяме, че цялата тази статистика се натрупва, тъй като планетата ни се населява от милиарди хора, които мият ръцете си или се къпят стотици или хиляди пъти годишно. Така че, ако сме чувствителни към опазването на природата, има смисъл да преминем към по-екологичен продукт. Едно е ясно - може да има компромис между устойчивост и удобство.

В крайна сметка потребителят трябва да реши - сериозно ли мисли откъде идва сапунът, дали е синтетичен или естествен? И харесва ли усещането от продукта? Защото може да имаме най-устойчивия сапун в света, но ако не се чувстваме добре от употребата му, няма да си го купим повечеЕ
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай