Турция иска лекари с истински дипломи

Проблемът с фалшивите тапии ще бъде разрешен с двустранно сътрудничество и по пътя на диалога

Турция иска лекари с истински дипломи | StandartNews.com

Благоевград. За съжаление установяваме, че част от документите и дипломите, издавани от български университети, са фалшиви и в голяма част от тях участие имат и самите турски студенти. Това каза в Благоевград турският посланик у нас Исмаил Арамаз. Той уточни, че се получават и писмени, и устни оплаквания от студенти. Дипломатът смята, че този въпрос ще бъде разрешен с двустранно сътрудничество и по пътя на диалога. Той увери, че решението на съвета за висшето образование в Турция относно българските дипломи в никакъв случай няма отношение с някакви умишлени забавяния с цел закъснението на студенти за регистрация в университетите и обяви, че това е манипулация.

„Турски студент, който получава диплома за доктор, наистина ще лекува хора и бихме искали дипломата му да е истинска. Както и тази на строителния инженер, който трябва да може да строи сгради”, подчерта дипломатът. Той бе категоричен, че иска доброто сътрудничество в областта на образованието между Турция и България да продължи.

По данни от месец юни тази година в българските университети учат около 10 000 турски студенти. Миналата година на кандидатстудентски изпити в Турция се явиха 1,6 млн. души и само 400 хиляди успяха да се запишат в университет. Една част от тези, които не успяха, избраха да учат в чужбина, друга, допълни Исмаил Арамаз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай