Турски студенти на протест у нас в защита на Истанбул

Младежите изразиха солидарност със сънародниците си

Турски студенти на протест у нас в защита на Истанбул | StandartNews.com

София. Турски студенти протестираха пред НДК по повод събитията на площад Таксим в Истанбул.

Студентите, които учат у нас, бяха около 50 души и се събраха около 13 ч. пред НДК в столицата, за да протестират срещу сблъсъците между полиция и екоактивисти в Истанбул, предаде Фокус.


Протестиращите студенти носеха плакати на български, английски и турски, критикуващи разпръскването на граждански протест, предизвикан от застрояването на зелените площи в парка „Гези" до площад „Таксим" в Истанбул.

Междувременно стана ясно, че известни търговски марки вече обявиха, че няма да отворят свои магазини там, предаде РИА Новости, позовавайки се на турски медии.


„Ние не можем да си затворим очите за реакцията, демонстрирана от обществото. Аз няма да отворя мой магазин в парка Гази", цитира „Хюриет" основателят на „Силк енд Кашмир" Айшен Заманпур.

„Аз няма да отвора магазин там, където се е проливала кръв. Роден съм край Черно море и обичам природата. Хората така се борят да запазят природата. Няма да отворя магазин нито в парка Гази, нито на мястото на кино „Емек" (наскоро разрушено историческо кино)", казва основателят на марката „Хери" Селами Сари.

„Не зная коя компания ще иска да открива в този комплекс магазин, след такава реакция на хората?", коментира заместник-директора на холдинг „Бойнер" Сердар Сунай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай