Туршиите на звездите. Четири рецепти

Голяма част от българските знаменитости не се притесняват от звездния си статус и всяка година си приготвят домашна зимнина

Туршиите на звездите. Четири рецепти | StandartNews.com

Голяма част от българските знаменитости не се притесняват от звездния си статус и всяка година си приготвят домашна зимнина. От лютеница, през сладка, та до туршия – все неща, които присъстват на всяка българска трапеза. Предлагаме ви част от любимите рецепти за зимнина на българския елит. 

Люти чушки ала Катето Евро

ПРОДУКТИ: люти чушлета, тип „рибка“ – количество по желание, 1 л оцет, 1 кг захар, 1 л вода, сол – на вкус, чесън – почистени скилидки на вкус, копър – на око.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Опукайте лютите чушлета. В голяма тенджера сложете да заврят равни количества вода, захар, оцет, като солта се добавя по ваш вкус. Преценете дали маринатата ще ви стигне за количеството чушки, което искате да направите. Ако не ви стигне, просто сварете още с тези пропорции. Чушлетата може да се приготвят без вода, но за мен стават прекалено наситени. След като маринатата кипне, пуснете вътре чушлетата заедно с нарязания чесън и копър. Объркайте и оставете да се охлади. Насипете в буркани, като е добре да не ги тъпчете много и да има повечко марината.  

 Лютеницата на Марги Хранова

ПРОДУКТИ: 5 кг печени и обелени чушки, 2,50 кг сварени моркови, 500 мл олио, 1/2 буркан доматено пюре, сол на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките и морковите се мелят задължително на едро. Хранова има машина за мелене на месо и използва нея. Към получената смес се добавят олиото и доматеното пюре. След това се слага на огън, докато кипне. „Трябва леко да клокне и тогава се прибавя сол на вкус“, казва певицата. Хранова слага лютеницата в най-малките бурканчета, които има. 

Сладкото на Мариан Бачев

ПРОДУКТИ: 1 кг боровинки, 1 ч. ч. вода, 1 кг захар, 1 ч. л. лимонтузу.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Добре измийте и почистете боровинките. В тенджера с широко дъно сложете водата със захарта да заври. След като кипне захарният сироп, сипете вътре боровинките. Варете сместа, докато се сгъсти, като използвате дървена лъжица за разбъркване. През цялото време трябва да обирате образуващата се отгоре пяна. Проверете дали сладкото е готово по стандартния начин – капнете капка от него върху порцеланова чиния – ако не се разтече, значи е готово. Добавете лимонтузуто, разбъркайте и снемете от котлона. Разсипете в сухи и затоплени бурканчета, затворете ги и ги стерилизирайте 10 минути след завиране. 

Царска туршия от Иван Звездев

ПРОДУКТИ: 2 кг карфиол, 1 кг моркови, 1 кг камби, 1/2 кг зелени домати, 1/2 кг корнишони, 1 кг зеле, 10 клонки целина, 2 глави лук, 5 ск. чесън, 500 мл оцет, 500 г захар, 200 г сол.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зеленчуците се измиват добре. След това те се нарязват на едро и слагат в голям съд. Солта и захарта се смесват добре. С тях се поръсват зеленчуците и хубаво се разбъркват. Оставят се да престоят една вечер на студено. На следващия ден се отцеждат от получения зеленчуков сок. Той се слага в тенджера. Налива се оцет и се кипват. Вари се за минута, оставя се да изстине напълно. Зеленчуците се подреждат в буркани и се заливат със студената саламура. Ако студената саламура не достигне, за да покрие зеленчуците, те могат да се полеят с олио или да се направи допълнителна саламура от 1 л вода + 2 с. л. сол + 3 с. л. захар + 100-150 мл оцет. Продуктите се кипват и след изтиване се заливат. 

/Ретро/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай