Цветница е

Цветница е | StandartNews.com

Цветница мирише на пролет, но и на нещо повече, защото дойде ли, всеки знае, че зимата си е отишла, и предстои най-светлият християнски празник - Възкресение. На Връбница душата се радва на млада зеленина, силни ухания и предчувства тържеството, което ще се случи точно след една неделя. Освен обаче вдигането на тостoве може да направите деня наистина цветен, като засадите домашните цветя - все пак срокът за тази работа почти изтече.

Празникът според Евангелието

На Връбница Христос влиза в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото ослица и малкото й, а ако някой ги попита какво правят, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така тържествено влязъл в града. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев". Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което той отвърнал: "Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат". Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му купувачи на стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

Върбови венци

Не случайно другото име на Цветница е Връбница. В нощта преди празника по време на нощното бдение клончета се осветяват в църквата и на сутринта се подаряват на вярващите. Клонките се отнасят вкъщи и се прави венец от тях. Той се закача на вратата или на икона вкъщи, против зло, болести и лоши хора. Венецът не се изхвърля до следващата година, когато старият се изгаря, а новият го замества.

Кумичене

По традиция младите момичета се събират до реката. Всяка носи със себе си ореола от върбови клонки и специален обреден хляб "куклата". Тя поставя всичко това на дъската и я пуска в реката. Момичето на която венецът плува пред всички, става "кума" и повежда хорото до дома си. Освен това според поверието тя ще се омъжи първа през следващата година.

Пламва сено за мъртвите

Вярва се, че на Цветница мъртвите "разпускат" - душите им излизат от гробовете си и искат от близките си да им донесат нещо. Още преди изгрев слънце жените отиват на гробищата с върбови клонки и сено в ръцете си. Кадят гроба, поставят близо до паметника клони, а след това запалват на същото място и сеното.

Храната

Въпреки строгия пост на този ден се разрешава да се яде риба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай