"Цирк дьо Солей" наддавал за Вики

"Цирк дьо Солей" наддавал за Вики | StandartNews.com

Две операции е претърпяла Виктория Медейрос - БГ акробатката, която пострада, изпълнявайки опасен номер по време на представление на цирк "Ринглинг" в американския щат Роуд Айлънд. Бившата художествена гимнастичка, която е родом от Добрич, е със счупен таз, един изваден прешлен и няколко шева на главата, но прогнозите на лекарите са добри. Няма опасност и за живота на останалите 8 ранени при номера, успокояват медиите зад океана.

Вестта за трагедията с Виктория събужда родителите й малко след 1 ч през нощта на 5 май. Майка й Йовка Няголова, която е треньор по художествена гимнастика в Добрич, разказа, че зет й Андрей Медейрос звъннал и поискал да говори с бащата на Вики. "Това ме изненада. И, като всяка майка, първо помислих най-лошото, но той ни успокои, че тя е в болница и е добре", допълва Йовка. По-късно през нощта в понеделник притеснените родители успели за кратко да се чуят и с дъщеря си. Майка й споделя, че е впечатлена от духа на Виктория. "Всички, които я познават, знаят какво представлява. Тя толкова много се държеше, като че ли ние бяхме пострадали, а не тя", казва Йовка Няголова. Жената обяснява, че Виктория не може да даде никаква информация, докато не станат ясни причините за инцидента. "Аз

много се изненадвам как е станало

Ние от Добрич имаме и други гимнастички - Жени Карачорова, на която съм първа треньорка, Гергана Росенова, която беше в ансамбъла, девойки на Илиана Раева в националния отбор - те са в други циркове", разказва Йовка.
Самата тя е живяла 2 г. в Америка, когато се родил синът на Виктория и бразилеца Андрей - Кристофър. За това време Йовка споделя, че са пътували из цялата страна заради изявите на двамата артисти. "Те имаха оферти и за "Цирк дьо Солей", но отказаха участие, защото не ги устройваше програмата за внука ни", разказва майката. Няголова споделя още, че получава подкрепа буквално от цял свят. Като всички, които я познават, желаят оздравяване и бързо възстановяване на Вики и другите пострадали момичета. Притеснената майка е запалила свещ за детето си и другите ранени веднага след трагедията и

поръчала литургия за здравето им

в храм "Св. Георги" в Добрич.
Номерът, при който пострадаха акробатките в град Провидънс, се изпълнява отскоро, но вече е много нашумял по цял свят. Негови създатели са самата Виктория и съпругът й Андрей Медейрос. За изпълнението му акробатките трябвало да увиснат само на косите си. Високо над арената пък друг артист карал мотор на опънато въже. Малко след вдигането на завесите обаче, металната платформа, издигната за номера, се срутила и жените паднали от повече от 10 м височина върху друг изпълнител, който в този момент бил на земята. При инцидента са пострадали общо 9 акробати, сред които и нашето момиче. Все още не се знае от каква националност са останалите ранени, но на сайта на цирк "Ринглинг" пише, че в злополучния номер са участвали още акробати от САЩ, Бразилия и Украйна.
Счупена скоба е причината за инцидента в неделя, по думите на Стивън Пер, комисар по обществената безопасност в Провидънс, пред американските медии. Той е категоричен, че до момента това е единствената повредена част от платформата, която следователите са открили.
Цирк "Ринглинг"

няма да прекрати представленията си

като следващото предвидено шоу ще бъде в Кънектикът, в края на седмица, пишат още US медиите. От програмата им отпада само опасният номер на Медейрос, а всички други акробатични изяви във въздуха ще минат през обстойна проверка за сигурност, преди да бъдат показани пред публика.

Арената на "Ринглинг" погреба Деспина

На 22 май 2004 г., отново при инцидент в цирк "Ринглинг", загина българската циркова актриса Деспина Кехайова, позната още като Деси Еспаня. 32-годишната тогава акробатка падна на главата си от 9 м височина, докато изпълняваше своя коронен номер - въздушен балет, хваната само за дълъг шифонен шал. Звездното момиче на световноизвестната циркова трупа Кехайови полетя към земята, след като въжето, с което шалът бе завързан за металния прът, се скъса. Деси беше откарана с линейка в болница в Сейнт Пол, щата Минесота, където лекарите не можаха да я спасят и 7 часа по-късно тя издъхна. След инцидента стана ясно, че Деси Еспаня не е била обезопасена нито с въже, нито с мрежа под нея, нито с дюшек на пода, какъвто задължително трябва да има според разпоредбите на щата Минесота, в който беше представлението. Тогава циркът също не прекрати изявите, само замени номера на слънчевата Деси с друг.

Лъчезарната Деспина прослави България през 1991 г., когато влезе в Книгата на рекордите на Гинес, след като успя да завърти около тялото си 102 обръча. През 1987 г. пък, заедно с трупа Кехайови, стана носител на наградата "Сребърен клоун" от фестивала в Монте Карло. След смъртта си Деси остави вдовец съпруга си Иван, с когото се запознала на манежа. Те имаха и две дъщери - тогава на 5 и 8 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай