Централна ЖП гара София ще бъде завършена през март 2016 година

Централна ЖП гара София ще бъде завършена през март 2016 година | StandartNews.com

През март 2016 година столицата ни ще се гордее с една модерна и съвременна Централна жп гара. Това заяви инж. Ивайло Дженев по време организираното от ДП НКЖИ събитие за представяне на напредъка по проекта за рехабилитация на трите приемни здания София, Пазарджик и Бургас, съобщиха от пресцентъра на ДП НКЖИ, цитирани от "Фокус".

Събитието се проведе в два последователни дни и протече под формата на атрактивно пътуване с влак. По време на събитието бяха посетени Централна гара София, изцяло модернизираното приемно здание Пазарджик и жп гара Бургас, които са част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата – „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София", „Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа", „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап".

При посещението на Централна гара София стана ясно, че ремонтните дейности протичат с усилени темпове и въпреки възникналите трудности с конструктивното укрепване на сградата, обектът ще бъде завършен в началото на 2016 г.

ЖП гара Пазарджик пък бе въведена в експлоатация през септември 2014 г. След ремонта, приключил в предварително заложените срокове, помещенията са санирани, сградата е газифицирана, пожарно обезопасена, инсталационно осигурена и оборудвана с топли и удобни чакални. Зданието разполага с център за услуги, търговски обекти, както и с добра визуална комуникация за бърза и лесна ориентация. За пълния комфорт на пътниците по време на престоя им на гарата е осигурен достъп до WI-FI мрежа. Също така, са изградени информационни колони, предлагащи бърза справка на разписания за автобуси, влакове, такси, самолети и други.

„Използването на съвременни технологии ще бъде умело съчетано с архитектурния облик на зданието, с цел запазване на автентичния му вид" – каза инж. Дженев по време на огледа на ремонтните дейности на приемното здание в Бургас. Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация в началото на 2016 г. Проектът се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай