Цацаров: Властта ни затрупва с бумаги

Ще закриваме ненатоварените прокуратури, колкото и да боли, каза обвинител №1

Цацаров: Властта ни затрупва с бумаги | StandartNews.com

София. "Властта затрупва прокуратурата с излишен книжен материал". Това се оплака пред депутатите от правната комисия главният прокурор Сотир Цацаров. Той отчете в парламента работата на държавното обвинение през 2011 и 2012 г.

Цацаров даде за пример доклад, който му изпратила спортната министърка, за чието име главният прокурор не се сети. В него били описани резултатите от антидопингова проверка. Обвинител номер 1 обаче й върнал документа с пояснение, че не разбира защо му изпращат тези данни. Министър Мариана Георгиева пък обяснила, че му праща данните заради член в НПК. "Само от възпитание не й обясних на министърката безсмислието на въпросния доклад", коментира още обвинителят.
Цацаров съобщи още, че харчовете за обвинители в различните райони на страната са несъразмерни. Над 172 000 лева харчи за година за един прокурор най-ненатоварената прокуратура в България - Районна прокуратура Гълъбово. За сравнение обвинител номер 1 посочи, че 53 618 лева харчи най-натоварената прокуратура в страната - Софийската районна. "Затова колкото и да е болезнено, ще трябва да се закриват ненатоварени прокуратури, без обаче това да затрудни достъпа на хората до правораздаване", съобщи главният обвинител.

Цацаров отчете още пред депутатите, че през цялата 2011 година са осъдени 48 108 лица, а 1191 са оправдани. През 2012 осъдените са 44 250, а оправданите - 1253. Ниско ниво на относителния дял на върнати от съда дела - 5,2%, отчете още главният прокурор и продължи: "Над 98% от произнесените присъди през 2011 и 2012 г. са приведени в действие.

Дотук тези цифри звучат много добре, поне по моя преценка". Според Цацаров обаче е висок делът на върнатите от съда т. нар. дела с висок обществен интерес - от 4,4% от всички процеси. Прокуратурата отчита висок дял и при оправдателни присъди по обществено интересните дела. "Сякаш именно тези дела в съзнанието на нашите съграждани определят облика на държавното обвинение", коментира обвинител номер 1 и допълни: "Трудно може да се каже, че по тях са постигнати значителни успехи".

Главният прокурор отчете липса на напредък и в доклада за противодействие на корупционните престъпления. И подчерта, че прокуратурата среща сериозни трудности по отношение на защитата на свидетелите заради тромавия механизъм.

Около два пъти са спаднали исканията за прилагане на СРС през 2011 и 2012, стана ясно от отчета на Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай