Църквите блестят с европари

190 храма са обновени за 71 млн. лева през последните четири години

Църквите блестят с европари | StandartNews.com

София. Ако наскоро сте минавали край град Брезник, със сигурност сте забелязали ремонтираната църква "Св. Георги Победоносец". Именно този храм бе сред първите, подписани договор за ремонт и реконструкция по Мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която се администрира от фонд "Земеделие".

"За подготовка на документацията ни бяха нужни две години, а самият ремонт отне четири месеца и половина. Благодарение на усилията на служителите и ръководството на ДФЗ, които помагаха кой с каквото може, днес църквата в Брезник е изцяло модернизирана", разказа отец Константин, представител на църковното настоятелство на "Св. Георги Победоносец". Именно възможностите за финансиране по ПРСР дадоха шанс на църквата да се справи с един от най-големите си проблеми - лошото състояние на сградния фонд, сподели свещеникът. Отец Константин е подписал договор за изпълнение на още един проект - ремонт и реконструкция на храма "Св. Анна" в с. Велковци, който се очаква да бъде готов през лятото. "Благодарни сме на фонд "Земеделие" за подкрепата и не се съмнявам, че съвместната ни работа ще продължи. Подготвили сме и още три проекта, с които ще кандидатстваме в новия програмен период", каза още отец Константин.

През декември 2013 г. ДФЗ одобри 12 проекта на храмове със субсидия от 8,7 млн. лв. От 2009 г. насам броят на одобрените църковни проекти достигна 190, а финансовата подкрепа за тях - 71,1 млн. лв. Желаещите за евросубсидии са в пъти повече - за период 2009-2013 г. са подадени 512 църковни проекта с искана субсидия от близо 260 млн. лева, сочи статистиката на фонд "Земеделие". Най-много са одобрените предложения от област Ямбол - 18 на брой. Ремонтът и реконструкцията на тези храмове е финансиран с над 4,9 млн. лв. от бюджета на ПРСР. Следваща по брой одобрени проекти е област Монтана с 16 проекта, които получават 5,2 млн. лв. Към момента фонд "Земеделие" е платил 18 млн. лв. по 90 църковни проекта като с най-бърза скорост се движат тези от област Ямбол.

И през следващия програмен период храмовете ще могат да се възползват от финансовите възможности на ПРСР. Кандидатстването ще бъде при същите условия както досега, обясниха от ДФЗ. "За нас от изключително значение е обратната връзка с църковните настоятелства, за да знаем какво най-много ги затруднява и да го избегнем", коментира зам.-изпълнителният директор на фонда Виолета Александрова. Благодарение на усилената работа на екипа на институцията под ръководството на Мирослав Николов ДФЗ успя да разплати всички рискови средства по ПРСР за миналата година.

Вдигат нова камбанария в Трън

Нова камбанария ще бъде изградена в центъра на Трън. Трите църковни камбани, подарени преди 135 години от местни търговци и занаятчии, най-сетне ще разнесат музиката си над пограничния град. Със средства по Програмата за развитие на селските райони ще бъде ремонтиран основно и храмът "Св. Николай" в центъра на града. Договор за безвъзмездно финансиране на стойност близо 700 хиляди лева вече е подписан с Държавен фонд "Земеделие". "Искахме да вдигнем камбанария на цели 16 метра, но при съгласуване на проекта експертите по паметници на културата препоръчаха да е по-ниска с 3 метра", довери предстоятелят на храмовете отец Николай Пешов. Сега камбаните са на дървена конструкция зад черковния олтар. Миналата година миряните в Трън успяха да се преборят за две църковни настоятелства на двата храма в Трън и това направи възможно да се подпише договор за финансиране на ремонт и на средновековния храм "Св. Петка". По проекта за него Държавен фонд "Земеделие" ще предостави безвъзмездно 867 хиляди лева. В старата черква се намира и една от малкото познати фрески с икона на св. Терапонт, за когото в "История Славянобългарска" на св. Паисий Хилендарски се твърди, че е служил и се е подвизавал в Трън.

С около 350 хиляди лева ще бъде възстановена и църквата "Св. Анна" в брезнишкото село Велковци. По проекта също вече е подписан договор. Със средства от Програмата за селските райони в момента се обновява и старото крило на църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. В процедура за избор на изпълнител е и проект на община Брезник, с който пътят до обителата, където през цялата година има голям поток на поклонници и туристи, ще стане асфалтов.

Проектите помагат да се върнем към вярата

Йеромонах Никанор от църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци изпълнява послушание да посредничи между държавата и Българската православна църква при осъществяването на проекти, които се финансират със средства от Брюксел.

- Отец Никанор, как оценявате помощта, която Българската православна църква получава чрез Програмата за развитие на селските райони?

- След известно забавяне през първия програмен период заради недостатъци в нормативната уредба, които своевременно бяха отстранени, можем да отчетем одобрени 190 проекта за ремонт и обновяване на църкви и манастири на обща стойност над 71 милиона лева. Подкрепата не е само в парите, но и в разбирането, което църквата получава от администрацията при защитаването и осъществяването на проектите. Надяваме се започнатото да продължи и през следващия програмен период.

- Кои са основните трудности с проектите пред църковните настоятелства?

- Все още има храмове с неуредена собственост, не е ясен статутът на църквите, които са обявени за паметници на културата с местно и национално значение. Проектите изискват ремонтираните вече храмове да се застраховат срещу рискове, което е сериозен финансов ресурс. Има какво да се направи и по облекчаване на процедурите.

- Вашият манастир има сериозно стопанство, получава ли земеделски субсидии?

- При нас може да се каже, че цикълът е затворен. От селскостопанската продукция и добиваното мляко се правят екологични продукти за пазара. Субсидиите помагат, за да може едно новосъздадено стопанство икономически да се възпроизвежда и действително да видим начало на това манастирите отново да се превърнат в място, което е свързано с монашеството и труда и по-малко с масовия туризъм.

- Може ли да се очаква активност от църквата с проекти за следващия програмен период?

- Активност има и сега. Но има и неизползвани възможности. Там, където в стратегиите на местните инициативни групи са предвидени проекти, свързани с църквата, може да се използва и техния ресурс. Все още са малко и проектите на БПЦ, които да получат финансиране чрез другите оперативни програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай