Църквата си поиска и храма в Добърско

Църквата си поиска и храма в Добърско | StandartNews.com

Мястото му е при нас, каза митрополит Серафим. Недопустимо, скочиха хората

Благоевград. Църква и държава влизат в нова съдебна битка за храм. Неврокопска митрополия иска уникалната светиня "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско. Това става дни, след като приключи сагата с петте храма в Арбанаси.

Окръжният съд във Велико Търново задължи държавата да предаде на църквата собствеността на светините. В новия спор епархията настоява културното министерство да предаде владението на митрополията на базата на нотариален акт от 2003 г. Хората в Добърско обаче не са съгласни.

"Искаме помощ от държавата, от медиите, от всички. Този храм е паметник на културата с национално значение и е публична държавна собственост. Ние се борим да стане и защитен обект на ЮНЕСКО, а митрополията иска да го превърне в действащ храм", негодуват местните. "Това е недопустимо, ще се съсипят иконописите, ако вътре влизат много хора и се палят свещи. Църквата е малка, тясна и ниска", категорични са жителите на Добърско. Неврокопският митрополит Серафим смята, че мястото на всеки храм е в лоното на Българската православна църква. Затова митрополията е завела дело в съда в Разлог за собствеността на светата обител в разложкото село.

Свещениците не смятат, че е проблем храмът да е действащ и в него да се служи. "Това е предназначението на всяка църква. Свещи ще се палят отвън, за да не се повредят иконописите. В момента също влизат групи туристи, които с раниците си увреждат стенописите. Няколко души искат да се запази статуквото и настройват миряните срещу нас", твърди Серафим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай