Църквата: Храмът не може да остане без духовно ръководство

Църквата: Храмът не може да остане без духовно ръководство | StandartNews.com

Абсурдна е жалбата срещу прехвърлянето на храм-паметник „Св. Александър Невски" в собственост на църквата. Това заяви митрополит Гавраил във връзка с делото във ВАС, предаде БНР.

Той предупреди, че храмът не може да остане без духовно ръководство. Патриарх Неофит заяви, че очаква съдът да потвърди решението на правителството Върховният административен съд ще вземе решение за допустимостта на жалбата в 30-дневен срок.

Адвокатите посочиха като аргумент, че жалбоподателят няма правен интерес. Веселин Станков от дружество „Будител", което обжалва решението на кабинета „Близнашки" от миналата година, заяви, че то е взето в нарушение на административните процедури и на решението на Велико народно събрание, което е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна.

Обявяването на храм "Свети Александър Невски" за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври 2014 година, но два дни по-късно беше подписан договор за преотстъпване правото на собственост на катедралата на църквата. На 8 октомври същата година в Министерския съвет се състоя церемонията по връчване на акта за собственост на патриаршеския храм.

В 8:30 ч. пред сградата на ВАС беше отслужен молебен, с който църквата призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за запазването на катедралата като нейна собственост. По този повод камбаните във всички столични храмове започнаха да бият тревожно между 9 и 9:30 ч.

Върховният административен съд ще вземе решение за допустимостта на жалбата в 30-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай