Църква и държава в спор за имоти

Църква и държава в спор за имоти | StandartNews.com

София. Държавата и църквата се разминават в позициите си за имотите, които духовенството да си върне. Това стана ясно при обсъждането на първо четене на поправки в Закона за вероизповеданията в ресорната парламентарна комисия. Техен вносител е депутат номер 1 Михаил Миков и група народни представители от БСП, ДПС и "Атака".

Те уреждат статута на катедралата "Св. Александър Невски" като църквата ще получи безплатно нотариален акт за храма. Ако трябваше да плаща, можеше сумата да скочи над 3 млн.лв. Спорен момент в поправките е текст, който позволява на църквата да си върне всички манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност. От изказването на Неврокопския митрополит Натанаил стана ясно, че Синодът смята за редно да стопанисва всички имоти, които са действащи храмове или са строени като такива. В това число влизат например Боянската църква, Ротондата в София и ред други сгради, които отдавна са музеи. Миков бе категоричен, че подобни имоти не влизат в обхвата на предложенията му и те ще останат публична държавна собственост. Министерството на културата ще трябва да изготви списък на всички бивши храмове, превърнати в музеи, които стопанисва. Подобна бе тезата и на шефа на правителствената Дирекция по вероизповедания Емил Велинов.

Законът няма да освобождава храмовете от такса смет, категоричен бе Михов. Депутати от ДПС имаха идеи да прокарат текста между първо и второ четене. Еврейската общност пък поиска вчера към имотите, които изповеданията ще си връщат, да влязат и гробищата. Депутатите обаче нямат нагласи да го правят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай