Цари Мали град поведе в Чудесата на България

Инфарктна битка в нета определи топ 10, над 460 000 се включиха в референдума

Цари Мали град поведе в Чудесата на България | StandartNews.com

София. Цари Мали град край Белчин е фаворитът на българите във втория тур от националния електронен вот за Чудесата на България. Кампанията се организира от в. "Стандарт".

С 49,10% от гласовете римската крепост спечели надпреварата за определяне на топ 10. На второ място е златото на гетите от Омуртагова могила, бронзът остана за Неолитния човек от Кар дере. Крумчо, както хората от Димитровград наричат местната си гордост, бе номер 1 в първия тур на гласуването. Над 460 000 българи се включиха в референдума за определяне на най-големите археологически открития на новото хилядолетие.

Инфарктна битка с имейли се състоя в неделя вечер. Перперикон, Долината на тракийските царе и неолитната дама Тодорка, които бяха на кантар за влизане в топ 10, непрекъснато сменяха местата си, докато накрая Скалният град на траките се класира на 10-о място. Вотът приключи в 0 часа на 28 октомври.

Третият етап от надпреварата за Чудесата на България започва в петък. На 1 ноември стартира битката за топ 3 на откритията, с които ние, българите, се гордеем най-много и настояваме пред държавата приоритетно да развива и финансира. До 17 ноември всеки ще може да даде своя глас с имейл на www.bgchudesa.com и www.standartnews.com. Кое е чудо номер 1 на България за 2013 г. ще е окончателно ясно в края на ноември.

Ще станем номер 1, не всеки ден вадим 2 кг злато

Бейсим Басри, кмет на Исперих

Борим се с всички сили за първото място в класацията на "Чудесата". В момента сме втори, но сме сигурни, че в следващото гласуване ще достигнем първото място, защото откритието в нашата община е уникално. Не всеки ден се намират 2 кг злато, пролежало под земята 25 века. То вече бе експонирано в Копенхаген, а съвсем наскоро представено чрез фотоизложба и в Москва. В града има няколко пункта, където жителите и гостите на Исперих ще могат да гласуват онлайн. Общината се е погрижила да изнесе компютри на ключови места, където потокът от хора е голям. Ще могат да гласуват и възрастни, и деца.

Деултум заслужава
да е в топ 3

Иван Жабов, кмет на Средец

Изключително съм радостен, че Деултум намери своето място в топ 10 на Чудесата на България. Доколкото знам, археологическият обект е класиран на почетното 4-о място. Това показва, че работим в правилната посока. Изказвам благодарност на археолог Красимира Костова, която е директор на общинския археологически музей и положи огромен труд за популярността на Деултум. Обръщам се към всички жители на град Средец и цялата община да подкрепят вота и да гласуват в подкрепа на Деултум. А той заслужава да бъде в топ 3, защо не и да стане победител.

Учениците получиха своя урок по история

Иво Димов, кмет на Димитровград

За Димитровград безспорен успех е, че находката от Кар дере на неолитния младеж Крумчо е в челната тройка на "Чудесата на България". Надявам се, че на финалния кръг за определянето на първия от Топ 10 ще успеем отново да се класираме в челната тройка. Знам, че ще е трудно, защото влизаме в битка с големи градове, но пък досега доказахме, че има ли кауза, и малък град като Димитровград може да я устоява. Благодаря на всички, които досега ни подкрепиха и от другите градове. Находката край с. Крум е важна, защото доказва, че и преди 6000 години по нашите земи са живели хора, които са били доста цивилизовани. Сега учениците ще получат своя урок по история и могат да се научат да застават зад каузите на своя роден край.

Глухите камъни крият още изненади

Анастас Анастасов, кмет на Любимец

Комплексът Глухите камъни край Любимешкото с. Малко градище заслужава да е номер 1 в класацията на "Стандарт" "Чудесата на България", защото е наистина уникално място.
Проучваният от археолога Георги Нехризов обект тепърва ще изненадва и очарова. Всички прогнози на специалистите са край Малко Градище ще излезе нещо по-велико от Перперикон, затова хората трябва да гласуват за бъдещето на този обект. Глухите камъни са нашата гордост! От там очаквайте още история, затова гласувайте!

Созопол ще вкара мощите във финалната битка

Панайот Рейзи, кмет на община Созопол

Много се радвам, че мощите на Свети Йоан Кръстител заеха достойно място в десетте най- значими археологически обекта в класацията на в-к "Стандарт". Това се споделя от всички жители на общината и приятели на Созопол. Признавам, че в тази класация има много достойни кандидатури и конкуренцията е голяма, но всички ние, жителите на Созопол, сме амбицирани реликвата, открита на остров Св. Иван, да влезе в челната тройка на финалния тур, а защо не и отново да заеме първото място. Знам, че нас ни подкрепиха и много приятели от цялата страна и от чужбина. Благодаря им, но битката продължава, затова ги призовавам да дадат вота си за светеца - покровител на Созопол, и на финала, който започва от 1 ноември.

Децата с кауза "най-древния град"

Филчо Филев, кмет на Провадия

Мястото на най-древния град в Европа Провадия Солницата е в топ 3 на "Чудесата на България". Знаем, че всички, които са посещавали това магнетично място и са се запознали с историята му, ще дадат своя вот в продължаващата надпревара. Всички 16 училища на територията на общината са ангажирани в акцията и го правят със сърце и ентусиазъм, защото за Провадия никога не се е чувало толкова много, както след разкопките на проф. Васил Николов, техен научен ръководител.

И Ротари клуб дава рамо на колесницата от Караново

Деньо Денев, кмет на село Караново

Карановската колесница е нещо изключително. Тя и цялата гробница, открита от археолога Веселин Игнатов, са витрина и за община Нова Загора, и за Сливенска област като цяло. Затова всеки, който е свързан с Караново, Нова Загора и Сливен, трябва да гласува до последно за класирането на колесницата на престижно място в организирания от вестник "Стандарт" национален конкурс "Чудесата на България". Влизането в десeтката се дължи на активността от началото на септември на Веселин Игнатов и моя милост. По линия на Ротари клуб, на наши познати, близки и приятели. Сега всеки, който дойде, може да види колесницата тук, на място.

Разчитаме на младите за Перперикон

Бисер Николов, областен управител на Кърджали

Радвам се, че светилището на Дионис успя в оспорваната битка за "Чудесата на България" и е в топ 10. Вярвам, че в последния етап за определяне откритието на хилядолетието, който стартира на 1 ноември, ще се включат отново много кърджалийци. Разчитаме особено на активността на младите хора, на учениците и студентите. Ще ги призовем отново да участват в онлайн референдума, защото Скалният град на траките е един от най-големите мегалитни паметници по българските земи, който повече от 10 години привлича туристи от страната и чужбина.

1. Цари Мали град край Белчин- 49,10%

2. Златото на гетите от Омуртаговата могила в Сборяново-Свещари- 32,87%

3. Неолитният човек от Кар дере- 15,57%

4. Термите на Деултум- 0,6046%

5. Глухите камъни- 0,4847%

6. Тракийският некропол под магистрала Струма- 0,4742%

7. Мощите на Св. Йоан Кръстител- 0,2025%

8. Провадия-Солницата- 0,1889%

9. Колесницата от Караново- 0,1233%

10. Перперикон - скалният град и светилището на Дионис- 0,1227%

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай