Трябват 4 млрд. за добри пътища

Трябват 4 млрд. за добри пътища | StandartNews.com

Най-много магистрали у нас са построени при управлението на правителствата на Бойко Борисов. Това показват данните в сборника "Пътищата на България" с автор инж. Ясен Ишев, издаден от Камарата на строителите. 276 км нови магистрали са изградени между 2010 г. и 2015 г. С тях днес се движим общо по 734 км магистрали.

В същото време обаче не бива да забравяме, че у нас тези аутобани са планирани още преди 45 годинии и различни управления системно са работили за реализирането им, каза Ишев. Той пресметна, че магистрите "Марица" и "Люлин" са се строили със средна скорост от малко над 3 км на година. Докато при "Тракия" са се изграждали над 8,5 км годишно за целия период от идеята до завършване на аутобана.

Основната причина пътищата у нас да са в лошо състояние не е качеството на строителството, а липсата на средства за поддръжката им. 4 млрд. лв. са нужни на година, за да бъдат шосетата в отлично състояние, каза шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. При това в сметката е включена само републиканската пътна мрежа, а не и общинските пътища и улиците в градовете.

Подобно финансиране към момента трудно може да бъде осигурено. Очакваме след въвеждане на системата за тол такси приходите за пътища да се увеличат значително, обясни той. 302 млн. евро през 2014 г. и 510 млн. евро през 2015 г. са брутните инвестиции в пътищата у нас. В Чехия те са близо два пъти повече, в Хърватия и Словакия са 1,5 пъти по-големи, а в страни като Австрия, Турция и дори Румъния вложенията в пътищата са 10-15 пъти повече.
Строителите от своя страна заявиха, че тази година ще бъде трудна за тях и вероятно ще се разделят с част от персонала си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай