Трон за царя в Пловдив

Трон за царя в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Два трона - за Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, ще постави в храм "Св. Богородица" в Пловдив митрополит Николай. Величествата ще са лични гости на владиката за празниците, научи вестник "Стандарт" от църковни източници.

Двата трона ще са вдясно от владишкия, където Симеон и Маргарита ще застанат, за да участват във Великденското богослужение. Царят, за какъвто църквата признава Симеон, ще произнесе Символа на вярата. Това е част от всяка литургия и се чете или от царя, или в негово отсъствие - от най-високопоставения държавник, в храма.


В 19,00 часа на Велика събота от Ерусалим на летище Пловдив ще кацне чартърен полет, с който дядо Николай по решение на Св. синод ще донесе благодатния огън от Божи гроб. До Израел ще пътуват още областният управител на Пловдив Здравко Димитров и бизнесменът Иван Михайлов, който е основен спонсор на полета. От летището огън ще вземат представители на всички епархии, за да стигне той до вярващите в цяла България. По предварителна информация до Пловдив свой човек няма да изпрати само Кирил Варненски, който е в, меко казано, хладни отношения с дядо Николай.


Пасхалното богослужение в Пловдив започва в 23,30 ч. Точно в 24,00 ч, след митрополитския поздрав "Христос воскресе", в небето над града ще има заря. В 10,30 ч в неделя в храм "Св. Марина" дядо Николай ще отслужи Второ Възкресение, по време на което се чете светото евангелие на различни езици. В храма отново ще е царското семейство. След службата владиката ще покаже на височайшите гости част от епархията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай